Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Nézőpont kérdése

Rövid fikció egy fickóról, aki hétfő reggel a munkahely felé metrózik.

Beszálltam a metróba, és azt vettem észre, hogy rengeteg ember van körülöttem, de nincs a szerelvényben egyetlen mosoly sem. Néhány megállóig állnom kellett, mire egy ülés felszabadult.

Leülve elővettem a zsebembről a telefont, és egy híroldalt kezdtem böngészni az interneten. Nem is tudtam, hogy az érdekel, mi történik a nagy világban, vagy csak fel akartam-e ébredni. Olvasás közben eszembe jutott, hogy nem fizettem be még az egyik számlát. Van erre egy jó weboldal, szóval pár kattintás után már kész is voltam vele. Írtam egy sms-t a feleségemnek, valami kedveset, hátha jól indul tőle a napja. Közben kaptam egy e-mailt, megnyitottam. A kollégám már az irodában volt, és írt egy problémáról, amit közösen kell megoldanunk, nehogy elfelejtse mondani, ha megérkeztem én is. Úgy éreztem, látatlanban is tudok rá egy megoldást, ami rögtön körvonalazódni kezdett a fejemben, és elkezdtem jegyzetelni.

Hirtelen ott termett mellettem két suhanc, és hangosan viccelődtek rajtam, hogy én is halljam.

- Nézd! Egy újabb ember a technológia uralma alatt. A telefonját piszkálja ahelyett, hogy beszélgetne valakivel.

- Bakker, ő is egy olyan okostelefon-zombi.

Miután elmentek, körbenéztem, nem ismertem senkit. Egy férfi újságot olvasott, mindenki más szigorúan a padlót nézte. Nem is tudom, ők miért ne lettek volna zombik. A tekintetük az arcukon azt sugallta: "Minél hamarabb megyek munkába, annál hamarabb mehetek haza." Ez viszont nézőpont kérdése. Ugyanezek az emberek itt lesznek velem holnap is, holnap után is, és így tovább. Nem mennek sehová egyhamar.

  
  

Megjelent: 2015-03-26 11:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.