Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Reálos szemmel - Intro

 

Mit gondolsz? - kérdezed.

Itt-ott furcsán keverednek a festékek színei - válaszolom - Talán a művész időközben rájött, hogy elrontotta az arányokat, és megpróbálta őket kijavítani. Szálkák állnak ki a keret léceinek illesztéseiből. Minden bizonnyal egy másik kép széleit díszitette korábban, csak felfeszítették, és áttették erre a műre. A jobb alsó sarokban a részletek elnagyoltak, nem annyira kidolgozott, mint középen. Valószínűleg elfáradt a festő, vagy szorította a határidő.

Na jó, de mit gondolsz a képről? - kérdezed.

Azt hittem, arról beszéltünk - gondolom magamban.
Vársz, hogy mondjak valamit végre. Felsóhajtasz, elfordulsz, te már a többi képet nézed. Gondolkodsz, hogy merjél-e még valamit kérdezni, vagy elég ebből az ostobaságból, úgysem jutunk sehova.
Én még matatok egy kicsit a zsebemben, aztán beszélni kezdek. A legapróbb részletekig kielemzem a festményt. Olyan szavakat szövök a monológomba, mint ecsetkezelés, színvilág, harmónia.
Elégedetten mosolyogsz, én közben rejtegetem a telefonomat. Ugyanis az történt, hogy stikában lőttem egy nagytotált a festményről, mobilinterneten keresztül a fotót feltöltöttem a képkeresőbe, a hasonló találatoknál megnyitottam egy műelemzést, és abból puskáztam. Míg te arra használtad a szemed, hogy gyönyörködhess vele, én arra, hogy a lehető legjobbat hozzam ki a pillanatból. Kölcsönvettem egy amerikai professzor szemét a feladat megoldására, mert az övé erre sokkal alkalmasabb.
Elégedetten mosolyogsz, de közben viszketni kezd a gondolat, hogy az a kép, hogy én reálos szemmel egy festmény színvilágáról beszéljek, eléggé szürreális.
Aztán tovább indulunk, és te jó közelről megnézed minden festményen, hogy szálkás-e a keret az illesztésnél.

  
  

Megjelent: 2015-02-12 11:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.