Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Magyar fanyar – Wessely Gábor: Összetett, érdekes személyiség: sportol, fest és igét hirdet – Görgey Géza

 

 

 

 

Érdekes, összetett személyiség: sportol fest és igét hirdet – Görgey Géza

 

A kajdacsi református lelkész, Görgey Géza ötvenéves. Pálfán él, szintén lelkész feleségével és két gyermekével. Jelentős sportolói múlttal rendelkezik – tíz évig birkózott –, és nem mellesleg, képzett festőművész. Görgey Artúr tábornok testvére volt a dédapjának a dédapja

 

Görgey Géza legfrissebb, most száradó festményeit mutatja

 

KAJDACS-PÁLFA Nem az az érdekes Görgey Gézában, hogy a nagy honvédtábornok testvérének leszármazottja. Nem is az az érdekes az ötvenéves férfiben, hogy fiatalkorában jó eredményeket ért el országos birkózóversenyeken, ma meg bokszedzéseket tart az ezerötszáz lakosú faluban, Pálfán. Továbbá nem az az érdekes benne, hogy képzett festőművész, és még csak nem is az, hogy református lelkipásztor, hanem mindez együtt. Görgey Géza nagy múltú családból származó festőművész, aki Kajdacs missziós református lelkésze, de a szintén lelkész feleségével és két gyermekéve Pálfán él, ahol – mint egykori kiváló sportoló, birkózó – bokszolni tanítja a falusi gyerekeket. Szabadidejében meg lovagol a természetben, mert időnként nagyon kedvére való az embermentes környezet.

Engem mindig az összetett személyiségek érdekeltek - hangsúlyozza -, nem a szimpla egyéniségek. Összetett személyiségnek tartom magamat is, mert zizegve, tempósan, szinte zajosan alkotok, ugyanakkor vonz a vidéki lét, a vidéki csend, a vidéki romantika.

Debrecenben végezte el a református teológiát, 1993-ban. A segédlelkészi évét Hollandiában töltötte, tanulással, aztán felvételt nyert a képzőművészeti egyetemre, ahol 1999-ben diplomázott, Tölg-Molnár Zoltán növendékeként. De mégsem a művészpályát választotta, hanem a lelkészit. Szekszárdra költözött – szintén lelkipásztor feleségével –, s rövid idő múlva, 2000-ben Pálfára kerültek. Közben a testgyakorlást sem hanyagolta el. Tíz évig birkózott, most meg ökölvívó edzéseket tart és lovagol. A mai gyerekeket nehéz rávenni arra, hogy ne a számítógép előtt ücsörögjenek, de ő jó példát mutatva képes megmozgatni a srácokat. Többek között erről, a mozgásigényéről is híres volt neves rokona, a ’48-as tábornok. Idős korában is rendszeresen tornázott, ami akkoriban még nem volt divat. Görgey Artúr testvére, Görgey István volt a lelkész dédapjának a dédapja. Terebélyes a családfa. A pálfai ág átlóg Kajdacsra is, mert körülbelül öt éve az a gyülekezet hívta meg Görgey Gézát. Lakhelyük továbbra is Pálfa, ahol a felesége, Görgey Etelka látja el a szolgálatot, aki íróként is ismert.

Sokan nem értik - mondja -, hogyan fér össze a sport és a lelkészi hívatás. Az emberek többsége sémákban gondolkodik: aki derékig ér és szemüveges, az biztosan okos, aki nagydarab, izmos, az biztosan ostoba. Hát nem! Rengeteg az ellenpélda. Mi, a feleségemmel szerencsére értjük és elfogadjuk egymást. Mindketten alkotó emberek vagyunk, jól együttműködünk, mert tudjuk, mikor kell segíteni, és mikor kell békén hagyni a másikat.



  
  

Megjelent: 2019-07-26 08:30:00

 

Wessely Gábor

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.