Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Magyar fanyar – Wessely Gábor: Nem zárná be a káros anyagot kibocsátó üzemeket – Saját berendezéssel szaporítják az algát

 

 

 

Nem zárná be a káros anyagot kibocsátó üzemeket – Saját berendezéssel szaporítják az algát

 


 

Évtizedek óta foglalkozik a mikroalga szaporításának és felhasználásának lehetőségeivel Tőzsér Béla. A szekszárdi bioipari mérnök nemzetközi megbecsültségnek örvend. Szakmai szervezetek tagja, szakértője, külföldi egyetemisták is érkeznek hozzá nyári gyakorlatra.SZEKSZÁRD A tudósok némelyike csak álmodozó ötletgazda, mások kísérleteznek is az elméleteik igazolása érdekében, s a harmadik csoportba tartoznak a Tőzsér Bélához hasonló kutatók. Azok, akik azért végeznek méréseket, vizsgálatokat, elemzéseket, hogy az elgondolásaikat a gyakorlatba átültethetővé, közkinccsé tehessék.

A szekszárdi bioipari mérnök a környezetvédelem számos területével foglalkozott az elmúlt 40-50 évben, de neve igazán ismertté a mikroalgák szaporításával és felhasználásával foglalkozó projektek kapcsán vált.

Az afrikai éhezést is megszüntetné

A mikroalgából tiszta energia nyerhető. Több faja ismert. Egészségvédelmi, táplálkozás-élettani szempontból is piacképes termék állítható elő belőle. Forgalmazzák folyékony, szilárd, por alakban és kapszulázott formában. Felhasználhatók élelmiszerként, állati takarmányozásra, bioüzemanyagnak, gyógyhatású és szépségipari készítmények gyártásához, villamosenergia-termeléshez, elektromos autók töltéséhez. Van, aki az afrikai éhezők problémájának megoldását várja az algatermeléstől, mások az űrhajósok étrendjének reformját. Egyes algafajokkal jó eredmény érhető el a légzőszervi, az ízületi betegségek, a pajzsmirigy, a cukorbaj kezelésekor, illetve a tumorellenes terápiák során. Immunerősítő, öregedés gátló, teljesítményfokozó hatásuk is bizonyított.

A jó minőségű alga előállításának alapfeltétele, a jó minőségű víz – mondja –, s a Kárpát-medence meglehetősen gazdag a jó minőségű, felszín alatti vizekben. Ideálisak a gyógyvizek, az ásványvizek, a termálvizek, akár az élményfürdők hulladék vize is megfelel a célra. A felszíni vizek sajnos már szennyezettek szinte mindenütt.

A mikroalga sok mindenre használható. Táplálkozás, takarmányozás, talajjavítás, kozmetikumok, gyógyászat, üzemanyag és elektromos áram is nyerhető belőle. Az elektromos autók töltése is megoldható, környezetbarát módon. Azt hangsúlyozza Tőzsér Béla, hogy náluk – az Envihorizont Kft. szekszárdi laboratóriumában – zárt rendszert használnak. Van ahol nyitott, szabadtéri medencékben történik az algaszaporítás, de ők egy saját fejlesztésű, úgynevezett dinamikus fotokatalitikus bioreaktorral dolgoznak, melynek segítségével meghatározott fotonmennyiséget kapnak az algák, s így gyorsított fotoszintézis megy végbe. Kisebb a helyigény, nagyobb a termelékenység. Belföldi és külföldi érdeklődők is vannak, ugyanakkor a piac nehezen mozdul, nehezen vált.

Felkészültek akár nagy algaüzemek létesítésére is. Kapcsolatuk van nemzetközi szakmai szervezetekkel, járnak ide környezetvédelmet tanuló külföldi diákok nyári gyakorlatra, Törökországtól Kanadáig. A klímavédelem is szívügye a szekszárdi cégvezetőnek. Ezzel kapcsolatban meglepő kijelentést tesz:

Nem kell a magas szén-dioxid kibocsátású üzemeket bezárni. A cső végére, ahol a klímagázok távoznának, fel kell szerelni a mi berendezésünket, és az energiahordozóvá, oxigénné és komposztnak alkalmas mikoalga-biomasszává alakítja a káros anyagot.

 

 

  
  

Megjelent: 2019-07-06 08:00:00

 

Wessely Gábor

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.