Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Magyar fanyar – Wessely Gábor: A beszélő festmények és szobrok kora

 

 

 

A beszélő festmények és szobrok kora

 

Nagy durranás: mennydörgő képet állított ki Tolnán a „technikás” alkotó

Biszák László bemutatja mennydörgő képét

Biszák László bemutatja mennydörgő képét

 

SZEKSZÁRD Az első interaktív festményét egy tolnai kiállításon már be is mutatta Biszák László. Tekinthetjük nyugodtan világraszóló újdonságnak is a dolgot; sokan fogják követni a szekszárdi képalkotót, de ő az úttörő.

Makovics Kornél fotója alapján készült a Biszák-festmény, Bonyhád környéki villámlásokról. A szír származású, jelenleg Szudánban élő számítógépes szakember, Ahmed Jalal közreműködésével oldották meg, hogy a kép, érintésre, mennydörgő hangot hallat. Ugyanilyen technikával beszélő, szavaló, éneklő festmények is készíthetők lesznek a jövőben. Jalal úr egyébként magyar állampolgár, Miskolcon szerzett diplomát, harminc éve. Máris dolgozik az okos festmény továbbfejlesztett változatán. Ezt már meg sem kell érinteni ahhoz, hogy kommunikáljon. Elég közel menni hozzá egy kiállításon.

– Minden alkotásnak van egy bizonyos intim szférája – mondja Biszák László –, s ha a szemlélő azon belül kerül, megszólítja a kép. Egy történelmi festmény például elmondhatja a vár, a csata történetét, egy portré az illető életét, egy városkép beszélhet a helyi nevezetességekről. A technika szobrokba is beépíthető. Kossuth beszédet mondhat, Latinovits szavalhat, Gregor József énekelhet, A lehetőségek szinte korlátlanok.

A számítógépet egyre több képzőművész használja. Komputergrafikákat, újabban 3d-s alkotásokat is készítenek. Az emberi kreativitást sosem helyettesítheti a gép, de új lehetőségeket kínálhat, és rengeteg rabszolgamunkától – például kitöltő színezéstől – szabadíthatja meg a művészt.



  
  

Megjelent: 2019-06-20 12:00:00

 

Wessely Gábor

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.