Videó

Az Irodalmi Jelen / Csornyij Dávid videója




Keresés a honlapon:


Magánkánon – Zsille Gábor gondolatai Buda Ferenc Elejt fölemel című verséről

 

 

 

 

Buda Ferenc

Elejt fölemel

 

Hintáztat tenyerén a hit

fent és lent között billeget

elejt mellém fog fölemel

fény után nyúlnék félvakon

de árnyak vívódnak velem

s a csenden át hallom belül

lassuló érverésemet

hisz vénülvén már jól tudom

hogy buboréknyi életem

két-három röpke pillanat

és látom: előkanyarul

komor fák szögletes kövek

közül a szép híves patak

tenyerén hintáztat a hit

mellém fog elejt fölemel

elejt mellém fog fölemel

 

 

Ha egy jeles költő számára hosszú földi élet adatik, megvalósul egy sajátos lírai műfaj, amelyet a munkásságán belül úgy nevezünk: kései versek. (E törvény alól csak azok az alkotók képeznek kivételt, akik hetven-egynéhány évesen önként elhallgatnak, mert úgy vélik, már mindent megírtak, életművük elkészült, és a hanyatló szellemi formájukat nem kívánják az olvasó elé tárni. Ám az efféle szerző elenyészően ritka tünemény, ilyen volt például Kányádi Sándor.) A kései versek hasonlatosak az októberi tücsökszóhoz, amely már tompább, erőtlenebb, mint a nyári éjszakák rendületlen ciripelése, de azért még hallható, és nosztalgikus hangulatot teremt az egyre hidegebb sötétben. A kései versek olyanok, akár egy Csomolungma-expedíció végső szakasza: nem csúcstámadás, nem csúcshódítás, nem erőgyűjtés a magaslati táborban, hanem lassú, megfáradt ereszkedés az alaptábor felé, az utolsó adag energiazselével a hátizsákban. A kései versek nem koronaékszerek, nem is ökölnyi, ragyogó fényű gyémántok, hanem egyszerű, kissé kopott üveggolyók, amelyekkel a Pál utcai fiúk tanítás után egy ház falánál célba dobtak – egészen addig, míg rájuk nem rontottak a Pásztor fiúk, einstandolni. Márpedig megmásíthatatlan törvény, hogy az erősebb hatalom végül elragadja a gyöngébb teremtmény üveggolyóját, sőt minden tulajdonát, beleértve az életét.

Buda Ferenc, a Kossuth-díjas, Balassi Bálint-emlékkardos, A Nemzet Művésze elismeréssel kitüntetett költő 1936-ban született Debrecenben, vagyis jelenleg nyolcvannyolc esztendős. Itt olvasható művét 2016-ban írta, nyolcvanévesen, és Az év versei 2017 című antológiában is helyet kapott. Jellegzetes kései vers, amely a hegy ormairól aláereszkedő ember létállapotát mutatja: a fent és a lent között billegést, a vívódást, a lassuló érverést, a látás romlását – a buboréknyi földi lét néhány röpke pillanatát. S ahogy a búcsú közeledtével lenni szokott, hangsúlyossá válik a hit kérdésköre, annak megvallása és tagadása, bizonyossága és kételye. Igen, e kései művet keretes szerkezetbe foglalja a hit (istenhit), amely emberi sorsunk alfája és ómegája: „Hintáztat tenyerén”, akár tudomást veszünk róla, akár nem, és „mellém fog elejt fölemel / elejt mellém fog fölemel”.

 

Zsille Gábor

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-10-21 06:00:00

 

Zsille Gábor (Budapest, 1972) költő, műfordító, szerkesztő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.