Videó

Az Irodalmi Jelen / Csornyij Dávid videója




Keresés a honlapon:


Magánkánon – Zsille Gábor gondolatai Regős Mátyás Apróság legyen című verséről

 

 

 

 

Regős Mátyás

Apróság legyen

 

Ugyan, ne félj a semmitől. Nem

tudod, mit vihetsz magaddal –

 

körömágyban fenyő tűlevele,

nyelv alatt anyád fasírtja. Valami

 

képet, formát vagy hangot elviszel.

Nyálszagot vagy a zuhogást,

 

becsúszásnyom térdkalácsodon,

gondosan és mindörökre elzárt.

 

Ahogy asszonyok homorú ölében,

vagy akit megtapostál. Készülj a

 

semmire. Amuletted apróság

legyen – buborék, vaktérkép,

 

zsemlemorzsa, biciklizés közben

postásnők ringó hasa.

 

 

A közvélemény – évszázados nóta ez – azt várja el a költőktől, hogy az úgynevezett nagy eszméket hirdessék, azokat szolgálják: a szeretetet, a hazát, a békét, a természet szépségét, az emberi boldogságot és hasonlókat. Ehhez képest előáll egy harmincéves budapesti költő, és deklaráltan apróságokról versel, ráadásul azzal a felszólítással indít, hogy ne féljünk a semmitől – a szöveg második felében pedig megerősíti, hogy készüljünk a semmire. Tartalmasan beszélni a semmiről: szép vállalás és önmagában paradoxon, vagyis költészet. Regős Mátyás fel is sorolja, miféle apróságokra gondol, és teszi ezt tizenkét soron keresztül, a körömágyba szúródott fenyőtűtől a zsemlemorzsáig és egy bicikliző, enyhén túlsúlyos postásnőig. Ez a rímek nélküli, ám azonos hosszúságú kétsoros szakaszai révén fegyelmezett költemény (2024 áprilisában kapott nyomdafestéket a Magyar Napló folyóiratban) egyfajta katalógus, az apróságok katalógusa.

Simone Weil írja egy helyen, hogy ha néhány percen keresztül hallgathat-figyelhet egy idegent, ahogy bármilyen, a vallástól független profán témáról beszél, akkor is teljes bizonyossággal meg tudja állapítani, az illető hisz-e Istenben vagy sem. Nos, ha nem tudnám, hogy Regős a fasori evangélikus gimnázium diákja volt, és társalapítója az Erős Vár FC (ti. Erős vár a mi Istenünk) focicsapatnak, pusztán e rövid vers alapján akkor is érezném róla, hogy hívő. Ebben a tizennégy sorban egy olyan fiatalember beszél, akinek személyes köze van Istenhez.

 

Zsille Gábor

 

 

  
  

Megjelent: 2024-07-01 06:00:00

 

Zsille Gábor (Budapest, 1972) költő, műfordító, szerkesztő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.