Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Magánkánon – Zsille Gábor gondolatai Tóth Krisztina Reptér című verséről

 

 

 

Tóth Krisztina

Reptér

 

A hosszú sorból kilép egy gyerek,

visszarohan a karos fémkapukhoz.

Idegen cipők között föl-le futkos,

míg fel nem kapják ismerős kezek.

 

Viszik, a levegőnek integet,

közben lábbal a levegőbe rugdos,

az apja megfordítja fejjel, úgy, hogy

lássa a kinti, tágas repteret.

 

Az üvegen túl a kifutópálya.

Egy gép kigördül, egy helyben forog,

az apa mutogat a turbinákra,

 

a gyerek meg a mezőre, hogy ott,

a megdőlt fűben, ugye ő is látja,

a szél valami csillogót hagyott.

 

 

A költők – különösen azok, akik darabszámra kevesebb verset írnak, mert nem szerfelett termékenyek – szívesen választják azt a megoldást, hogy tematikus kötetet, illetve tematikus ciklust hoznak létre. Vagyis ciklusnyi, netán egész kötetnyi verset csoportosítanak egy vezérmotívum, egy hívószó köré. Ez rendszerint segíti az írás folyamatát, serkentőleg hat; a kijelölt témakör sorvezetőként szolgál, felfűzi az ihletet. Természetesen nem kizárólag szűkszavú alkotók folyamodnak ehhez, de olykor szapora tollúak is, mert a tematikus kötet koncepciója, tartalmi tervezete és egyre táguló gondolatköre sokak számára lírai doppingszer.

Tóth Krisztina, a Budapesten született, ma is ott élő Babérkoszorú-díjas költő, író, műfordító (sőt üvegművész) 2018 és 2020 folyamán tematikus ciklust írt Terek címmel. Igen, éveken át valamilyen térről írt, bőségesen kiaknázva a nyelvi és építészeti lehetőségeket – az egyes versek címét is az éppen szóban forgó -tér adta, például: háttér, játszótér, kültér, padlástér, piactér, raktér, színtér, tűztér, nemkülönben tériszony. Az itt olvasható vers, a Reptér szintén e sorozat része; első közlésben az Élet és Irodalom 2018. június 8-i számában kapott nyomdafestéket, majd Az év versei 2019 című antológiában is. Egyetlen pillantásra nyilvánvaló, hogy egy szonettel van dolgunk, méghozzá nem a shakespeare-i fajtából, hanem a klasszikus petrarcaiból: tagolása, rímképlete (abba, abba, cdc, dcd) és hatodfeles sorai egyaránt ezt tanúsítják.

Végül jelzem, hogy az élet ezúttal is nagy rendező. Ha beírjuk a Google keresőbe azt a két szót, Tóth és terek, a számítástechnika megbokrosodik, és Tóth Krisztina versei helyett egy ügyvédi irodát dobál elénk találatokként: Terék és Tóth Együttműködés. Nahát, éppen Terék… Ez pedig rögvest visszavezet a kortárs irodalomhoz, ez már a jogba oltott líra. Írok is egy e-mailt a kiváló költőnek, Terék Annának, és kajánul szerkesztői gratulálok neki a Tóth Krisztinával közös praxisához.

 

Zsille Gábor

 

  
  

Megjelent: 2023-09-11 14:00:00

 

Zsille Gábor (Budapest, 1972) költő, műfordító, szerkesztő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.