Videó

Az Irodalmi Jelen / Csornyij Dávid videója




Keresés a honlapon:


Karcol(g)atok – Ady Edina: Hattyúdal, csengőhangra

 

 

 

 

Hattyúdal, csengőhangon



Megnyugtató, hogy az önvezető autók, robotporszívók, könyvet író, hamis képeket és híreket generáló AI korában, ahol akár a WC-vel is beszélgethetsz, ha éppen olyat választasz, a legnagyobb gond az oktatásunkban, hogy a fiamnál/lányomnál, aki egyedül közlekedik a hajléktalanoktól és rosszarcú figuráktól egyre terhesebb utcákon van mobiltelefonja, amin megírja a szünetekben, hogy megérkezett, hogyha napközben valami gondja-problémája-intéznivalóm van, ami sürgős vagy én írhatok neki, mi a helyzet, mert éppen valami közbejött nekem.

Elveszik azt, ami a tulajdona, elpakolják, aztán óra után vagy oktatás után? visszakapja. Persze majd be kell azonosítani mindenkinek. Pin kód meg mintarajzolás, ezer gyereknek mi az. Vagy mindenki visz majd naponta 500ft-os buborékborítékot, felcímkézi, lezárja, hiszen minden nap karácsony. Szodoma es gomorra minden okostelefon. Tanulja meg a gyerek, állambácsi majd megmondja, mit kell tennie. Ne tanulja meg, hogy a szabályok megszegése jár következménnyel, hogy akkor veszik el, ha nem tartja be a házirendet. Azt tanulja meg, hogy elveszik előre, mert már a bűn elkövetése előtt is "bűnös" mindenki, mint Tom Cruise volt a Különvéleményben.

Az nem gond állambácsinak, hogy alaphangon 40 fok lesz jövőhéten minden iskolában, ahol nincs hideg víz osztás, nincsen légkondi, hőfóliázott üvegek, de még csak egy megveszekedett ventillátor sem, ami enyhítené a kánikulát.

Az sem gond, hogy idén szeptemberben egy gyerek ebédje ( csak ebéd ) 25 ezer forint teljes áron. Az iskolai felszerelést meg nem hoztad ki 25ezer alatt.

Az sem gond, hogy a tankönyvek tartalma olyan szinten ostoba, hogy még gyújtósnak sem jó, mert a tűz is kialszik tőle.

Semmi sem gond. Csak a telefon és egy logikusan, értelmesen és szabadon gondolkodó Igazgató, aki elég bátor volt és kimondta, hogy a király már megint meztelen. Akit ezért gyorsan és kegyetlenül megfeszítettek, akiért újra szól a hattyúdal. Ahogyan szólt már oly sokakért az elmúlt években.



 

  
  

Megjelent: 2024-09-01 06:00:00

 

Marton-Ady Edina (1979)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.