Videó

A Ma7 csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kakaópercnyi villanatok – Domokos Gyöngyi: 1. Adso: NonestvolentisMERREdei

 

1. Adso: NonestvolentisMERREdei

Mindegyikben volt valami különleges. Ami mássá tette. Ahogy rájuk nézett, valahogy úgy érezte, hogy végre megértették. Hogy ők azok, akik igazán szeretik. Amikor hazaért, akkor is csak rájuk gondolt. Stephan Hawking mindig fekete, fényesen csúszós. A Finály elegáns bordó. Accessus ad Janum. Ő zöld volt. Akárcsak a Spenót. A bevezetés az irodalomtudományba szöveggyűjteményei megannyi formában újrakötve köszöntöttek rá, mindegyik saját egyéniséggel. Mindegyik könyvet ismerte. Mégis a legjobban Őt szerette mindközül. Nem volt külön szavakkal megfogalmazott neve, ő csak Te voltál. Az egyik Iskola a határon bordótextillel bekötött kétezerben kiadott példánya volt. A 25. oldalon a lap rektóján a második sor utolsó négy és a harmadik sor utolsó öt szavát egy szó uralta. Egy MERRE alkotta újra a szöveget, ami mélyen beléégett:

Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei. A szó belefonódik a szövegbe, és a Nonestvolentisdeit már átjárja a tengervíz hullámzásához hasonlóan szétfodrozódó kérdés. Ráíródik a szövegre, rámossa hordalékait a jelenre és a múltra. Ez a könyv már saját életet élt. Néha, amikor nem járt arra senki, hogy elkérjen tőle egy könyvet, beszélt is Hozzá. A keresztekről a Mecsekben, amit minden egyes hétvégén bejár. Minden keresztet lejegyzett, a Szigriszt-keresztet vagy Rétfalvi Sándor Feszületét. Ezekről beszélt neki. Legtöbbször magában, de olykor már nem tudta ezt sem megkülönböztetni. Minden olyan összemosódott volt rajta kívül. És belül is. Csak ő maga volt biztosan létező önmagában és Ő. Ha felhangosította a fülén a készüléket, akkor érezte, hogy olykor suttogva hallanak Vele együtt egy hangot. Az övét. Végül egy nap nem találta Őt. Hosszasan kereste, de mindhiába. A könyvtár igazgatója aznap a következőket dokumentálta az ellene indított fegyelmezési eljárás jegyzőkönyvébe: Gender Balázst (szül. 1955, a.n. Borbál Piroska) könyvtári dolgozót írásbeli figyelmeztetésben részesítem munkaköri kötelességének elmulasztásáért. A dolgozó munkaideje alatt az olvasók kiszolgálása helyett céltalanul fel-le járt a könyvtárban zaklatva a könyvtár olvasóit egy helymeghatározást indítványozó kérdéssel, majd a szóbeli figyelmeztetés ellenére elhagyva az épületet a Tettye Feszület nevű kereszt alatti szikla széléhez távozott, ahonnan csak (a fegyelmezési jegyzőkönyv második oldala elveszett).  

 

  
  

Megjelent: 2017-02-07 17:00:09

 

Domokos Gyöngyi,irodalomtörténész, klasszika-filológus, műfordító

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.