Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kakaópercnyi villanatok - Domokos Gyöngyi: 1. villanat Szelet enni tilos

 

  1. villanat

Szelet enni tilos

A kijelzőn kéken tűnik fel a hatos szám. Ütemes egyhangúsággal nyílik ki a piros ajtó, én pedig belépek. Ketten vannak még rajtam kívül. Nem ismerem őket. Ahogy a többtonnás szerkezet fogaskerekei beindulnak, a kijelző fénye is lassanként végigsiklik a kék oszlopon. Késésben vagyok. 5. Csak érjek már le! 4, 3. Talán még elérem. 2, 1. Nyílj ki ajtó! És a sietség közepette egyszer csak már nem ugyanaz vagyok. Másképp látom a világot. A rohanás valahogy átformálja az embert, és ilyenkor valami át is alakul bennünk. Vagy inkább a világ változik meg körülöttünk. Nem tudom. Egy kékcsíkos kabát rojtos széle. Édeskés almaillat. Egy maradásra ítélt rágógumi a bal és a hátsó fal felső peremén. A lift zúgását is túlnövő társadalmi csend. A bézsszínű kabátom egy félig leszakadt gombját érintő hüvelykujjam és a hamvassárgalámpa jobb szélére ragasztott Mozart bélyeg. Egy fekete kabátra omló szőke haj mögött pedig egy kockás papírlapra vetett üzenet kihajló csücske rejlett. Ahogy a pillantások mindent gyorsan átszelő ívekkel montázsszerűen alkotják meg a képet bennünk, az egész úgy áll össze az elménkben, mint egy életnagyságú kirakó a darabjaiból. Hiába, Gestalt tudott valamit. De most, hogy egy részét láttam annak a papírnak, feléledt bennem a vágy, hogy el is olvassam. És egy ezredpillanat töredéke pártomat is fogta, amint a szőkébe hajló kabát elmozdult a szemközti faltól. Szelet enni tilos! Ez valami vicc lehet?

Így válik a jelen egésszé. A lift és benne én. És a szél. A szél, amit nem lehet megenni.

És ahogy kilépve egy futó elköszönés erejéig hátratekintek, még utánam köszön egy hátravetett villanásból a mondat: Szemetelni tilos!

 

  
  

Megjelent: 2017-01-05 17:00:15

 

Domokos Gyöngyi,irodalomtörténész, klasszika-filológus, műfordító

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.