Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Horizont – Kiss Tamás: MIÉRT IGEN, és MIÉRT NEM? – LéLeK-p a t c h W O R K és Filo-art (Részlet)

 

Püthagorasz Aranyverseinek 54-60 passzusa nyomán
Hieroklész magyarázataival, Empedoklész, Platón és mások megjegyzéseivel…

 

 

Mintha alul-fölül betörne a sötétség…Lassan, de biztosan alakul a torz-lélek és a torz-tudat, hogy aztán már ő adjon ki parancsokat a személy „saját érdekében”, így  teljesítve be, téve célirányossá sorsát az adott alanynak, az életnek nevezett „vesszőfutásban”.
Összezsugorodott lélek-torzó néz szembe a „valósággal”, de már nincs hozzá látása, látásmódja, meglátása, belátása. Az lesz a „valóság”, az lesz „az igaz”, amit kap, amit nap-nap után szajkóznak neki. Nem fogja már megkérdezni, hogy MIÉRT? Nem…
Elkapja a hév, mint bikát a gerjedelem, és beindul…Képletesen szólva: eltéved a Bolsover Streeten…”Logika”-halmokat lapátol lelket nemző halhatatlan Önvalójára…De nem tud róla.
„Do you want any friend? Girlfriend or boyfriend?”
Lehet ám barát-gyors-segélyt keresni az „internyeten!” A társkereséssel meg lehet találni azt az utat, ami minden zsákutcából kivezethet. Még akkor is, ha nincs más arrafelé csak zsákutca. Sokszor elég hozzá egy karlendítés, például, ha náci voltál, vagy éppen az vagy, de lehet, akár egy ökölrázás is, ha tartozol valahová, és ráadásul rázhatod a képernyőd előtt is, éppen annak, aki ugyancsak meggyőződésből fenyeget démonokat az öklével…Hiszen szabad Vagy! Ha vélt-valós ellenségeidet meg virtuálisan megölöd, akkor megkönnyebbülhetsz. Elfeledheted összegyűrt, szétrohasztott lelkedet, egyedi egyetlen Önmagadat…Meggyógyulhatsz. de végső soron még ott van a kápszer, a pirulák, meg a pszichiáter…Konyak nyugtatóval…Az influencerek meg, mint ügyeletes zsenik, úgyis belegyömöszölnek valamibe, amiben jóérzéssel megfulladsz, és észre sem fogod venni. Minek neked a lélek ezek után? „Dinnyére sört?”

A fagylaltoskocsi most nem jár az utcákon és így aztán nem is csilingel. Járványkor ez nem illik. Különben is, már jó ideje pisztácia sincs. Szégyen. Senki sem tudja, hogy miért. Különben is, ilyen hideg még sohasem volt április végén. Így aztán nem is kell a fagylalt, mert előjöhet a torokgyulladás, ami csak olaj a tűzre. Egyes letiltott tudósok szerint A Klíma is elhunyt a koronavírusban. Azt mondják, hogy az idén elmaradnak a Tour-ok, legfeljebb a Tour de Absurde lesz megrendezve egy fiktív hegyoldalban, lehet, hogy Skóciában. Oda úgyse menne el a kutya se a nyirkos hideg miatt. Egy öreg párizsi bohóc szerint, meg előbb-utóbb kötelezővé teszik a vörös bő gatyákban való ugrálást, játékharmonikával. De az se érdekes, mert már senkit sem fenyegethet az a veszély, hogy mondjuk Renoir, egy emeleti ablakból lefesti az éppen hűtlenkedő feleséget, vagy férjet. Na persze, ha esik, akkor más a helyzet. Akkor focimeccsre kell menni Londonban, megállni a stadion előtt, és hallgatni a csendet, a sípszót, meg a jajgatásokat a faultok után. Romantikus.
A kupik, mint már egy éve azt megszoktuk, ismét a hátsó udvarokban nyitnak, lefizetett hekusok védőőrizete mellett, közelben mentőautókkal. Egyes poszt-felvilágosultak szerint nem az élet a természetes állapot, hanem a meg nem születettség. Hiszen a meg nem született nem is kérhette, hogy legyen. Az élet tehát nem más, mint véletlen baleset. Elszenvedője halálra van ítélve. Ami a jövőt illeti, jobb, ha régi fényképalbumokat nézegetünk, csak ne kapjunk sírógörcsöket a feltoluló érzelmek, emlékek miatt. Lehet, hogy ez se jó tanács. Ne tépjük lyukasabbra amúgy is olvadozó lelkünket. Valami tényleg nagyon nem stimmel se Itt, se Ott, se Mindenhol, de amennyiben képesek vagyunk önuralommal tudomásul venni, hogy a szomszédok sem fognak rajtunk segíteni, és, hogy csupán se kutyánk és se macskánk lesz, akkor végre megérhetjük az embersors ki-, és beteljesedésének szépségét.
Bocsánat, de őrült hányingerem volt…
Hát közben nem megint besötétedett?

 

Ó, mily boldogság sötétségben lenni! Amikor a korábbi széthullottság képes visszaállni addig ameddig…Az éjszaka pihe puha tudat-langyában ringatózva egészen máshogyan szűnnek meg a határok, a korlátok, és egy izzadság-tusban eltöltött rémálom egyenesen felvidít.

 

Szerkesztői jegyzet

Kiss Tamás író különös szövegvilágát ajánlom a rovat olvasóinak figyelmébe! Hogy miképp szervesül a töredék egésszé, hogyan lesz kép és szöveg eggyé.  – Valamikor január elején a Horizont beköszöntőjében esett szó erről: a különös, szövevényes, köztes irodalmi világokról. Hogy ilyen (is) az irodalom. S hogy ennek a világnak és alkotóinak ad lehetőséget, teret ez a rovat. Jó olvasást, vizuális élményt!

b. e.

  
  

Megjelent: 2021-05-12 14:00:00

 

Bence Erika (Bezdán, 1967)

egyetemi rendes tanár, kritikus. A Horizont rovat vezetője.

 

Kiss Tamás (Szombathely, 1953), főiskolai tanár, író, festő, ökológus.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.