Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Bence Erika: A Horizont rovatról – Beköszöntő

A Horizont rovatról  Beköszöntő

 

Az irodalom tényleg szabad világ, bonyolult szövevény. Értékes mivoltában sokféleséget jelent: a megszólalásmódok gazdaságát, a mintától, a műfajtól és a közmegegyezéstől egyénileg eltérő horizontot. A remekmű úgy lesz azzá, hogy nemcsak tökéletes formában ad vissza egy poétikai eszményt, de el is távolodik a sortól, a mintától.

Épp ezért egy nemzeti kultúrán belül „többféle” irodalmi beszédmód létezik: a magaskultúra diskurzusától a szórakoztató irodalom könnyűségéig. (Még a kisszerű olvasói igényeket kielégítő „irodalom” is megfér valahol ezen az összetettségen belül egészen addig, amíg nem akar kizárólagos mércévé, imperatívusszá válni.)

Meggyőződésem, hogy egy irodalmi-kulturális felületen együtt is jelen lehet ez a sokféleség: a világról szóló beszéd (mert mi más az irodalom, ha nem ez az egyszerűség is egyúttal!) különböző horizontjai érvényesülhetnek. A Horizont rovat ennek jegyében fogant. Legfontosabb célja, hogy teret és lehetőséget adjon íróknak, költőknek, alkotóknak: kezdőknek és ismerteknek, kívülállóknak és fő ízlésformálóknak, fiataloknak és időseknek. Folytathatnánk a sort.

Úgy gondolom, egy irodalmi felületen, legyen az folyóirat, magazin, portál, vagy egy rovat, bármilyen nyelven vagy nyelvi kontextusban meg lehet szólalni. Még sohasem ártott meg egyetlen olvasónak sem, hogy ha egy idegen nyelvű szöveggel találkozott. Ha csak egyetlen sorát, egyetlen szókapcsolatát dekódolni képes, már gazdagodott. Különböző „nyelven” beszélni, persze, egyazon nyelvi kultúra keretében is lehet. Minél több ilyen „horizontot” szeretne bemutatni ez a rovat.

Jó olvasást! És kellemes élményt!

  
  

Megjelent: 2020-12-11 14:00:00

 

Bence Erika (Bezdán, 1967)

egyetemi rendes tanár, kritikus. A Horizont rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.