Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Évértékelő 2021 – Hekl Krisztina

Mik voltak a kedvenc olvasmányaid az idén megjelent szépirodalmi kötetek közül?

Halász Rita: Mély levegő, Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról. Halász Ritát személyesen ismerem, jelen voltam néhány novellája szoros olvasásán. Már akkor láttam, hogy Rita nagyon tehetséges író, a regényében sem csalódtam, pontosan tükrözi a tudását, minőségi irodalom, stílusbravúr. Szvoren Edina könyve nem könnyű olvasmány, lehet, hogy pont ez fogott meg benne. A PécsLIT fesztiválon volt Edina könyvbemutatója, itt olvasott fel a kötetből írásokat.

 

Mi volt az idei évben a legnagyobb örömöd, sikerélményed?

A legnagyobb örömöm idén az volt, hogy a járványhelyzet csitult egy kicsit nyárra, így el tudtam menni a Hajóskanzen-, majd a Tokaji Írótáborba, az Ünnepi Könyvhétre és a PécsLIT fesztiválra. Sikerélményeim a publikációim és pár, egyelőre fiókban lapuló dolog.

 

Kik voltak számodra az év felfedezettjei a magyar irodalomban?

Nem 2021-ben fedeztem fel az írásait, hiszen már tizenkét éve ismerjük egymást, azonban idén jelent meg a Kapuzábé című kötete. Várnagy Mártiról lenne szó.

 

Melyek voltak szerinted a legjobb publikációk a Holdkatlanban?

Sok jó szerzőt tudnék említeni, most két nevet emelnék ki közülük: Gaál-Nyeste Katalin, Mórotz Krisztina.

 

Melyik print irodalmi folyóiratokat olvasod rendszeresen?

Online irodalmi folyóiratokat olvasok napi rendszerességgel. Print formában mostanság elsősorban Irodalmi Jelen, Országút, Parnasszus.

 

Mit gondolsz arról az erős kritikáról, amely a magyar irodalmi élet 80%-át érte a közelmúltban? Te milyen problémákat látsz a magyar irodalmi nyilvánosságban, intézményrendszerben, trendekben?

Véleményem természetesen van, viszont én problémamegoldó ember vagyok, megoldásokat és lehetőségeket keresek folyton. Azokkal a problémákkal foglalkozom (és azokkal teljes mélységig), amelyek az én szintemen, elérhető közelségben vannak, tehát amelyek megoldásában aktív szerepet tudok vállalni.

  
  

Megjelent: 2021-12-16 09:45:00

 

Hekl Krisztina (Mór, 1976) író, költő

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője. Rovatvezető. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.