Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Évértékelő 2020

 

 

 

 

Melyik volt szerinted az idei év legfontosabb magyar szépirodalmi műve?

Hartay Csaba: Átkiáltani az őszbe (Scolar). Az örökkévalóság szempontjai szerint írja a verseit, nem a kánonok elvárásaira fókuszál, mint sok más kortársa. Szellemi függetlensége példaadó, ugyanakkor szemléletmódjával összhangban van nyelvhasználata, beszédmódja. Én ismerem az életét, a valóságban is olyan, mint az írásai. „Testem avar, ereim alkonyi égre meredő ágak.” Ez az oeuvre valóban hasonlít a természeti jelenségekhez. Egyik elágazása érdes, matt és mégis jóízű, másik ága keserédes s a nyelvezete rejtjeles. Mégsem megfejthetetlen. A harmadik ága apró levélkék és kicsike gallyak, szavak, akkordok és dallamfoszlányok. De a tónus, az aspektus mind a három útnál ugyanaz. Kíváncsiság, mi rejtőzhet a folyóparti kavicsok, füvek, mohák alatt? Talán a nyelv, a szavak. Hartay misztériuma feltárja magát. Jó olvasni ezeket a verseket, mert megfogják a kezét a befogadónak.

 

Melyik kötetet tartod a legkiemelkedőbb fordításban megjelent műnek 2020-ban?

Szijj Ferenc fordítói remeklése Thore D. Hansen: A legtisztábbak című műve (Európa Kiadó).

2041. szeptember 21-én eljött a Föld nulladik órája. Az emberiség képtelen volt megállítani a klímakatasztrófát, és a globális felmelegedés következményeként elkerülhetetlen volt az összeomlás. Egy új civilizáció veszi kezdetét. A mesterséges intelligencia lép be a képbe és eleinte vonzó és tökéletesnek tűnő alternatívákat kínál. De végül megjeleni a kérdőjel a horizonton. S maga a koreográfia is izgalmas, de a stílus miatt is megéri olvasni. Kristálytiszta nyelv. Egy regény, amely megpróbálja leírni jelenünket a jövőben.

 

Ki volt számodra az év felfedezettje és miért?

Ozsváth Zsuzsa: Előző részek című verseskötete. (FISZ Könyvek) „Az Előző részek tartalmából, egy folyamatból mennyi, miképpen idézhető föl egy verssorozatban? Ahogy mozgásban, élőn váltakoznak, futnak szavak, félsorok, kizökkent arcok, mások, vízmosások, enteriőrök, premier plánok, tört panorámák, beláthatatlan helyek, helyzetek, hiányok, tárgytalan életek, érkeznek látomások, állomások jönnek-mennek, a menetszél zúg cúgot írás és a hegy-élek rajzolatában, részvétlen részvét, az átmenetek már közelítenek és távolítanak egyben, - mindenkit, bárkit, istent, embert és lelkes állatot. Mert vannak még, miként ég, föld, pokol.” (Részlet Kovács András Ferenc fülszövegéből)

Hartay Csaba mellett Ő az, Ozsváth Zsuzsa, akire oda kell figyelni, ha a jövő költészetét meg akarjuk tapasztalni. A Címtelen föld című, neves antológia egyik szerzője ő, amelyben benne van Kemenes Henriett is, a másik kedvencem. Ez az antológia tartalmazza a metamodern irány új fiataljait. Izgalmas szellemi csoportosulás, annál több. Az eddigi textusok és praktikák után igazi oszcillálás. Végre ébred a magyar irodalom. (Ajánlom ehhez André Ferenc és Horváth Benji közös tanulmányát, a Metamodernizmus az erdélyi fiatal lírában címmel a Helikon folyóiratban.)

 

Melyik volt a kedvenced a Holdkatlanban megjelent írások közül és miért?

Azt szeretném, ha Standovár Ágota még több verset írna. Nagyon különleges költészetet művel. Füri Mária és Köves István írásait mindig várom. Csengődi Péter leleményes, bölcseleti töltésű prózáit mindig szívesen olvasom és könyvjelzőbe teszem őket. A Górcsőt figyelemmel kísérem. A Galéria képeit rendszeresen nézegetem. Inspirálnak.

 

Hogyan befolyásolta az életedet a koronavírus-járvány?

Olyan nagyon nem. Maradtam ugyanaz, aki voltam. Csak maszkban megyek a boltba kenyérért, borért. Ugyanaz a napirend. Írás délelőtt. A feleségem nyugdíjas, de nagyon csinos még, és szép. A gyerekek elköltöztek, unokák születtek, mi meg újra kettesben éljük a mézes heteket. Tényleg csodás. Szinte hihetetlen. Egész nap együtt vagyunk. Pont a járvány alatt lett az életünk a legszebb. ( Remélem, ez tovább tart. Vagy jobb lesz.) Ebéd után pihenés. 14-15 óra. Utána olvasás, ihletés, inspiráció. Majd teológia, zenehallgatás. Cseh Tamás, Friderika. Pajor Tamás. Majd jön az Ima, Biblia-tanulmányozás 17-ig. Utána kortárs írók, Grecsó, Bartók Imre, Bodor Ádám, Krasznahorkai László, ÉS, Országút, Jelenkor-olvasás, Hitel-böngészés. Isten kegyelme megtartott minket eddig, Jézus vére van az utcánkon, a lakásunkon. Jó Szellem van Szarvason. Az ország legesztétikusabb helye. Persze, vannak problémák, dilemmák és néha feszült pillanatok, de rendszerint elmúlnak egy idő után. (Óriási az Ige hatalma.)

Fordítván magamat láttam a nap alatt, hogy nem a gyorsaké a futás, és nem az erőseké a viadal, és nem a bölcseké a kenyér, és nem az okosoké a gazdagság, és nem a tudósoké a kedvesség; hanem idő szerint és történetből lesznek mindezek.” (Prédikátor könyve 9. 13.)

 

Mik a terveid 2021-re?

Még inkább közel kerülni Istenhez. Az Igéhez. Rugási Gyula összes kötetét megvettem. Készülök kiolvasni őket. A pillanat foglya. A léten túli etika. Eszkhatológia és történetteológia. Költészet és apokalipszis. Messianizmus és történetfilozófia. És: inspirálódni az Evangélium szelleme szerint. Írni még! Rengeteget alkotni Isten tetszésére. Jézus személyes intuíciói szerint. Tervezek egy új verseskötetet. Szókratész gólja. A volt brazil focista és a filozófus alteregói találkoznak. Ennyit a ciklusról. Kiadót keresünk hozzá. (Folyt. Köv.)

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-12-21 14:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.