Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Hegyi Botos Attila: Évértékelő 2020

 

 

 

 

Holdkatlan: 

Melyik volt szerinted az idei év legfontosabb magyar szépirodalmi műve? 

Melyik kötetet tartod a legkiemelkedőbb fordításban megjelent műnek 2020-ban? 

Ki volt számodra az év felfedezettje és miért? 

Melyik volt a kedvenced a Holdkatlanban megjelent írások közül és miért?

Hogyan befolyásolta az életedet a koronavírus-járvány? 

Mik a terveid 2021-re?

 

Hegyi Botos Attila: Ezekre a kérdésekre érdemben: nyugodt lelkiismerettel aligha tudnék válaszolni.

Amit megengednének, esetleg amoly halk kérdések (?) - hogy persze, sok minden átpergett előttem; kerültek kezembe a legkülönfélébb gesztusok alkalmasint kedves mozzanatai, netes publikációk, nyomtatott könyvek úgy, amint mindennapi, gondozandó penzumok, de sommázatot mondani? Emelni ki?

Közeli barátok közeli munkáit? Nem véletlenül közel állók. Ígéretet, ígéretességet – útnak eredőt (…)? Vagy felsorolást tartani, noha figyelmem hangsúlyai kevésbé irodalmi vonatkozásaikra estek? Válaszolni azzal a tudattal, hogy amit értékeltem egyik írásban, ugyanúgy számtalan másikban is?

S hogy a leg-kézhez-állóbb feleletem, ami lenne, egy szókratészi "nem tudom"?

Sem került kezembe egy új „ember tragédiája”, üde „Divina Commedia”: ami nem jelenti kizárását létezése megindító lehetőségének - én nem futottam össze vele?

Sem ért ez az év így, ahogy esett: váratlan, idegenül? Hogy együtt volt a szűkebb család eddig is; vonatkozzék ez a szeretett intenzitásra - úgy a nevetőre fordulóra, incselkedőre, megindultra, amint a végletekig feszült, s villámgyorsan engedő idegekre (itt szájban a tej meg nem alszik)? Mozgásterek, történések beszűkülésére; meghaladására, kitágítására? Az amúgy sem kevésnél hatványozottan több „táj-bejárásra”?

Hogy igen, végképp ellenállhatatlan, kardinális parancsok voltak, akadnak, ahogy pár hónap múlva egy új könyv (még össze sem állítottam, de majd csak jut villanás idő neki is)? S talán újabb, szokásos „fin’amor” muzsikák, emelkedett dalok? Az elragadtatottságnál aligha létezhet szívközelibb, autentikusabb állapot: annyi „mindenben érintett, mindentől érintetlen pillanat” (Széllépcsők) - ámde a jövőbe mit? Miféle belátással, érvénnyel - mi végre hajítani?

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-12-19 06:00:00

 

Hegyi Botos Attila orfikus költő-filozófus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.