Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Egy csapott evőkanál – Bittner Mónika: A szénhidrátok és aminosavak találkozása a gyermekirodalomban

 

 

    A Maillard-reakció miatt olyan bensőséges a hangulata az angol gyermekirodalomnak, hő hatására a kenyérben a cukorból karamell keletkezik, ettől kapja a pirítós a jól ismert barna színét. A pirítós kenyér (vagy toast) nemcsak egy darab kenyér megsütve, hanem az otthon, kényelem, melegség megtestesítője. „Mary Poppins végigment az ágyak során, és jól betakargatott mindenkit. Keményített fehér köténye suhogott, és finom, friss pirítósillat lengte körül.”

A toast a latin "tostus" szóból ered, ami "pirítást" vagy "égetést" jelent, az étel származásának ideje egészen korai, a kenyér után nem sokkal a pirítós is megjelent. Pontos leírást nem találtam a kezdetekről, de valahogy úgy képzelem, hogy valaki megunhatta az állott kenyeret, mérgében a tűzbe hajította, ami nem égett el, csak megpirult, majd egy arra járó szerencsés megtalálta és megette a finom csemegét.

Az elektromosság feltalálása után egyébként a kenyérpirító volt az első háztartási elektromos készülék. Előtte a pirítóst úgy készítették, hogy az állott kenyeret tűz közeli kőre, majd később a tűz fölé drótvázra helyezték. A legjobb drótvázak igazi státuszszimbólumok voltak az angol háztartásokban.

Visszatérve az irodalomhoz, az angolszász gyerekkönyvekben gyakran jelenik meg valaki egy-két szelet finom vajas pirítóssal. Hogy miért pont ez az étel lett a gyermekirodalom egyik gasztronómiai szimbóluma, arra több magyarázat is van. A viktoriánus gyermekirodalom asztala roskadozik a sültektől, egzotikus gyümölcsöktől, süteményektől és pudingoktól – nyilván zöldségekkel és főzelékkel már akkor sem lehetett megfogni az ifjúságot – ezek a fogások azonban nem mindenki számára voltak elérhetőek. A jó öreg vajas pirítós elkészítése viszont nem túl bonyolult és nem túl költséges, és a mennyei illatát a Maillard-reakciónak köszönhetően sokáig élvezhetjük.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2023-01-06 14:00:00

 

Bittner Mónika (Szeghalom, 1978)

Az Egy csapott evőkanál rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.