Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egy csapott evőkanál – Bittner Mónika: A kölyökszaké találkozása a gulyáskrémmel

 

 

A Démon Gyermekei Pintér Béla második nyomtatásban megjelent drámája (2007-2008-as Rivaldában). Az esemény egy eljegyzésen játszódik és (természetesen) messzire elkerül mindent, ami örömtelivé és meghitté varázsolhatná a jeles napot. A családi ünnepek mindig hálás témái a drámáknak, a lehető legrövidebb idő alatt lehet eljutni a lehető legnagyobb tragédiákig. Menyasszony és vőlegény családja eltérő világnézettel, kulturális háttérrel érkezik a kézfogóra, még el sem hangzik az első pohárköszöntő, amire egy kicsivel több trauma kerül terítékre, mint amennyit rezzenéstelen arccal el tudunk viselni. Pintér Béla egyik nagy varázsa, hogy először becsalogat a történetbe, aztán amikor kényelmesen elhelyezkedtünk néhány jó poén után, hirtelen sokkol. Esetünkben a vőlegény szülei Baba néni és Lajos, végletekig egyszerű emberek, rettegnek a tehetős családdal való találkozástól, míg a menyasszony részéről a felek – az anyja a japán kultúra professzora, az apjának szerepét pedig meglehetősen nehéz definiálni, nevezzük szolgának – minimum viszolyognak, de igyekszenek jó képet vágni az elkövetkezendő összejövetelhez. A családon belüli erőszak majd minden árnyalatával megismertet bennünket a szerző, mellőzve minden finomkodást, rejtett utalást, kegyetlenül zavarba ejtő, ahogy a professzor asszony könnyedén, társalogva veti közbe lányáról a terhelő félmondatokat. A végén persze eljő az igazság(szolgáltatás) pillanata, ám addig is feszengünk és nevetünk, meg persze azon tűnődünk, hogy az átható japán miliőnek van-e valamilyen üzenete.

Az eljegyzési menü pazar, aki nem akar teljesen elszédülni, koccintson kölyökszakéval!

„- A velővel töltött tengeri alga csak forrón jó, nem?

- Dehogynem! Ahogy kikapod a wokból, egy kis polipszószt rá, egy kis gulyáskrémet és azonnal tálalni! Megunhatatlan étel!”

 

 

  
  

Megjelent: 2022-12-11 14:00:00

 

Bittner Mónika (Szeghalom, 1978)

Az Egy csapott evőkanál rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.