Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egy csapott evőkanál – Bittner Mónika: Kijevi csirkemell

 

 

   A kijevi csirkemell Oroszország, Ukrajna, Európa és Amerika számos éttermének étlapján szerepel  котлета по-київськи vagy côtelette de volaille néven. A receptet 1946-ban publikálták a The New York Timesban és 1948-ban a Gourmet magazinban. Az étel eredete bizonytalan, több ország vallja a magáénak, bár rejtélyes, mi nem egyértelmű azon, hogy a kijevi csirke az ukránoké?

 Az ország történelme folyamatosan mozgásban van, állandóan változik; létezik olyan területük, ahol a lakosok állampolgársága hétszer változott meg anélkül, hogy egyetlen kilométert is utaztak volna. Ukrajna (ön)meghatározása talán soha nem volt mentes a dilemmáktól, a 2022 februári események után viszont egészen bizonyos, hogy senki nem fogja összekeverni az ukránokat az oroszokkal.

 A geopolitikán túl az irodalmi élet sem mentes az identitásproblémáktól, a zseniális Nyikolaj Vasziljevics Gogolt mind Kijev, mind Moszkva is a magáénak tekinti, de azért az ukrán születésű klasszikusról tudni kell, hogy a Tarasz Bulbát alaposan át kellett írnia, mert a kozákokról szóló regényét a cári cenzúra nem tartotta elég oroszbarátnak.

 Azt hiszem, Churchill Balkánról szóló mondása Ukrajnára is igaz, ami szerint: több történelmet termel, mint amit el tud fogyasztani, ez tetten érhető a lírai és epikai művükben egyaránt. A szabadság és szuverenitás kérdése sajátos humorral átszőve jelenik meg a sorokban vagy a sorok között. Számos nagyszerű alakja van a kortárs ukrán irodalomnak, én ebben a bejegyzésben Szerhij Zsadant emelem ki, akinek a Vorosilovgrád és a Depeche Mode című könyve jelent meg magyarul. Ezekben a napokban Harkivban védi a hazáját, helyzetjelentéseit folyamatosan közli a Facebook-oldalán.

 Ha nincs más terve, készítsen hétvégére kijevi csirkemellet!

 Hozzávalók:

 4 db csirkemellfilé

 só

 bors

 8 dkg vaj

 1 tk citromlé

 tárkony

 0.5 mk mustár

 8 dkg liszt

 2 tojás

 12 dkg zsemlemorzsa

 olaj

 Elkészítés

 A csirkemellfiléket megmossuk, szárazra töröljük. Bevágjuk, majd kihajtjuk, ezután fél centi vastag, téglalap alakú szeletekké klopfoljuk. A szeleteket meghintjük egy kevés sóval és borssal, majd a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

 A töltelékhez összekeverjük a vajat egy kevés sóval, a felaprított tárkonnyal, a mustárral és egy leheletnyi borssal majd citromlevet adunk hozzá. Negyed órára a mélyhűtőbe tesszük, hogy kézzel formázható legyen.

 A fűszeres vajat elosztjuk a hússzeletek közepén, ráhajtjuk a húst, majd felgöngyölítjük. A töltött csirkemelleket megforgatjuk a lisztben, a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában. Végül bő, közepesen forró olajban 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

  
  

Megjelent: 2022-03-04 14:00:00

 

Bittner Mónika (Szeghalom, 1978)

Az Egy csapott evőkanál rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.