Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egy csapott evőkanál – Bittner Mónika: Rozsdatemető

                                   

 

 

 

   Fejes Endre 1962-ben kiadott családregénye ötven év magyar történelmén keresztül mutatja be egy munkáscsalád életét. A Rozsdatemető kortárs recepciója elképesztően gazdag volt, a megjelenést követő két évben mintegy 70 kritika foglalkozott a regénnyel. Elemezték nyelvészek, irodalmárok, filozófusok és persze nem lehetett megúszni a pártideológiai értékelést sem. A sikert színházi adaptációk és külföldi kiadások jelezték, így német, francia, olasz, lengyel, finn és japán fordításban is olvasható volt Fejes Endre első regénye. A kánonba azonban nem került be, később meg csak úgy-ahogy. A hatvanas évek diadalútja után a hetvenes évek végére egyre inkább a peremre került a Rozsdatemető. Megosztó alkotás, voltak korszakok, amikor illett lesajnálni, aztán egy másikban meg újraértelmezni és felkapni, meglátásom szerint nem hibátlan munka, de van benne kraft. Az atmoszférateremtés kifogástalan, a történetben ábrázolt fél évszázadban átvonulunk az első világháborún, a fehérterroron, konszolidálódik a Horthy-korszak, a második világháború borzalmain is túljutva érkezünk meg a hatvanas évek elejére, amikor ifjabb Hábetler János hirtelen támadt haragjában egyetlen ökölcsapással megöli a gyár melletti „rozsdatemetőben” sógorát.

 A regény egyik jellegzetes motívuma a jeles alkalmakkor történő lakomák, amikor „Pék Mária halat rántott, túrós csuszát készített...” Az elnevezés a „csúszik” ige főnevesült folyamatos melléknévi igeneve, vagyis olyan étel, amely „csúszik”.

Elkészítéséhez kockatésztát, egyes vidékeken szabógallérnak is nevezett tésztát főzünk, amihez tehéntúró, vagy juhtúró és apróra vágott sült szalonna, valamint tejföl szükséges. Egyes vidékeken kaporral megszórva szeretik. A túrós csusza lényege az, hogy előmelegített tányérra teszik a túróval kissé összesütött tésztát, erre újabb adag hideg túrót tesznek, forró, zsíros pörccel megszórják, majd hideg tejföllel meglocsolva tálalják. A túrós csusza nem azonos a túrós tésztával, ami hasonló módon készül, de kevesebb zsiradékkal, hosszú metélt tésztával és tálalhatják édesen, porcukorral.

 

  
  

Megjelent: 2021-09-03 14:00:00

 

Bittner Mónika (Szeghalom, 1978)

Az Egy csapott evőkanál rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.