Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Acta Romanica – Francia irodalmi díjak 2017, 1. rész

Az év első hónapjaiban számos irodalmi elismerés került kiosztásra Franciaországban, ahol a díjak fontos részét alkotják az olvasók tájékozódásának a könyvpiacon. A „magas” irodalmi díjak és a kiadók, folyóiratok „saját márkás” elismerései mellett a francia könyvkultúrában intézményes megbecsültsége van a különböző irodalmi zsánereknek és az olyan határműfajoknak, mint a dal (tavaly Charles Aznavour életművét díjazták a Nikos Gatsos-díjjal), vagy a képregény (BD Fnac, Fauve d’Or d’Angoulême, stb.) a maga számtalan alműfajával (a France Info a riport és aktualitás kategóriát díjazza például minden évben, az Artémisia a női képregényt). Több díj is vár a a fiatal tehetségekre (Fénéon díj) – köztük a középiskolásokra –, mint ahogy szem előtt tartják a kisebbségeket, az egyes régiók (beleértve az ún. Tengeren-túli területeket és a volt gyarmatokat) irodalmát, valamint ezek kombinációit (Prix du roman métis des lycéens – Középiskolás „mesztic”[1] regények díja). A frankofon könyvtárak minden évben szavaznak (Libr’à nous) olyan kategóriák legjobbjaira is, mint a képes gyermekkönyvek, a kamaszokat megcélzó ifjúsági regények (ado), a felnőtt (adult) irodalom és képregény. Emellett az ifjúsági és felnőtt tudományos ismeretterjesztő könyveknek is van külön díja, La Science néven. Az alábbiakban a díjak nyertesei közül válogattunk, azzal a szándékkal, hogy megkönnyítsük az érdeklődő olvasók további tájékozódását.

Grand prix national de la Poésie

A francia kulturális minisztérium költészeti nagydíját 1981 óta ítlik oda, idén Franck Venaille, a kortárs francia líra meghatározó figurája kapta. Több, mint negyven kötetből álló életműve ismertetőjegye az expresszív hang, az emberben megbújó állati késztetések és szorongások megszólaltatása.

 

Prix Première

A brüsszeli könyvvásáron adták át a legjobb első könyvesnek odaítélt Première díjat. Négar Djavadi „Dez-orient” (Désorientale – Liana Levi, 2016) című regényének főhősnője lombikbébi programban vesz részt, és a kórházi váróteremben ülve leperegnek előtte emlékei. Az 1970-es évekbeli Irán, az elnyomás, a család, az emigrálás – mindez fimszerűen, erős zeneiséggel, a PJ Harvey-tól vett mottó jegyében.

 

Prix Régine Desforges

A limoges-i írónő családja és szülővárosa által tavaly alapított díjat szintén elsőkönyves szerzőnek ítélik oda. Idén Elisa Shua Dusapin „Szokcsói tél” (Hiver à Sokcho – Zoé, 2016) című regényére esett a választás. A finom hangú szerelmi történet egy koreai-francia lány és egy normandiai képregényíró vonzalmát beszéli el, aki egy észak-koreai kis halászfaluban keres ihletet munkájához.

 

Prix Littéraire du 2e roman

Franciaországban nem csak a legjobb első könyves szerző kaphat speciális díjat, hanem a legjobb második regény is. Az Association Lecture en Tête idén Yannick Grannec írónő regényét találta a legjobbnak. A „Mechanikus bál” (Le bal mécanique) több évtizedet átfogó történelmi tablója Dessauban, a Bauhaus iskolában kezdődik 1929-ben, egy jelmezbálon. A fiatal Magda kalandjaival kezdődő családtörténetben feltűnnek műgyűjtők, műkereskedők és kortárs művészek Gropiustól Rothkoig. (Anne Carrière, 2016)

 

Prix des Deux Magots

A 84. alkalommal odaítélt elismerést Kéthévane Davrichewy grúz/georgiai származású írónő ötödik regénye kapta. „A másik Joszif” (L’autre Joseph – Sabine Wespieser, 2016) életrajzi-családtörténeti narratívája az írónő felmenőjének és Szoszónak, a későbbi Sztálinnak a barátságát meséli el.

 

Prix Anaïs Nin

A 3000 euróval és az angol nyelvű kiadás lehetőségével járó díjat Nina Leger „Szétszakadás” (Mise en pièces – Gallimard, 2016) valóságot és vágyakat, szexuális fantáziákat összemosó regénye nyerte el, amelynek főhősnője a személytelen szexuális kalandok, a csupasz férfi nemi szervek megszállottja.

 

Prix des Hussards

A 2014-ben alapított díjat Barbara Israël „Szent szemétláda” (Saint salopard – Flammarion, 2017) című regénye kapta. Főhőse ellentmondásos személyiség, Maurice Sachs író, aki zsidó származása ellenére a nácik besúgója lesz, homoszexualitása ellenére megházasodik. Sachs valóban érdekes alakja volt a második világháború előtti irodalmi életnek, közeli kapcsolatban volt Gide-del, Cocteauval, Max Jacobbal, Julien Greennel. (Ld. https://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Sachs ) A regény szövegét adó kitalált levelezés az író végletekig vitt, aszkézissel határos erkölcstelenségét mutatja fel.

 

Prix Jean-Freustié

A 30. alkalommal kiosztott díjat a Figaro napilap irodalmi rovatvezetőjnek Étienne de Montety-nek a regénye kapta. „A fekete szerető” (L’Amant noir – Gallimard, 2017) egy ópiumfüggű arisztokrata katonatiszt utazásait és első világháborús élményeit mutatja be. A drog felemészti Fleurus Duclair tehetségét, karrierjét, házasságát, ő mégis kitart „fekete szerelme” mellett.

 

Prix du Syndicat de la critique

A francia filmkritikusok szövetsége a filmek mellett minden évben szavaz a legjobb filmes tárgyú könyvről, idén François Thomas „Alain Resnais kulisszatitkai” (Alain Resnais, les coulisses de la création – Armand Collin, 2016) című könyve mellett Jérôme Momcilovic és „A Schwarzenegger-csoda” (Prodiges d'Arnold Schwarzenegger – Capricci, 2016) kapta az elsimerést.

 

BD Fnac

A nyertes „Az ördögi nyár” (L’Été Diabolik), egy hatvanas éveket felelevenítő mű, pszichedelikus kamaszálmokkal és retro thriller elemekkel, háttérben a hidegháborúval. Rajzolta: Alexandre Clerisse, írta: Thierry Smolderen, kiadó: Dargaud. Az album elnyerte az Angoulême-i Nemzetközi Képregényfesztivál díját is a krimi kategóriában.

 

Artémisia

A nagydíjat egy japán táncosnőról szóló képregény kapta: Tatsumi Hijikata volt a butoh expresszionista táncszínház alapítója az ötvenes évek végén. (A műfajról magyarul ld. http://tanc.reblog.hu/a-kaosz-muveszete-butoh) – Céline Wagner: Frapper le sol. Kiadó: Actes Sud-L’An 2. Bővebben a kiadó oldalán: https://www.editionsdelan2.com/

Díjat kapott dokumentum műfajban Nicole Augereau „Amikor jönnek a vadállatok” (Quand viennent les bêtes sauvages) című életrajzi képregénye Manno Charlemagne haiti énekesnő viszontagságos életéről. A nyolcvanas években a diktatúra ellen harcoló énekesnő emigrálni kényszerült, majd 1995-ös hazatérése utáni koncertje olyan hatást gyakorolt, hogy megválasztották a főváros polgármesterének. Kiadó: FLBLB.

 

Prix franceinfo de la BD d’actualité et de reportage 2017

A díjat idén a „Love story iráni módra” (Love Story à l'iranienne) kapta, amely bemutatja, milyen nehéz a fiataloknak a mindennapi élet, az ismerkedés, a szerelem megtalálása a szigorú iszlám törvények uralta Iránban. Írta: Jane Deuxard, rajzolta: Deloupy, kiadó: Delcourt.

 

René Goscinny-díj

2017-ben az Astérix képregények atyjáról elnevezett díjjal Emmanuel Guibert életművét jutalmazták. Guibert első műve a nácik előretörését mutatta be az 1930-as évek eleji Németországban („Barna” – Brune), majd számos ifjúsági képregény írójaként lett ismert. Nagy sikert hozott számára „A fényképész” (Le Photographe) sorozat, amely a szovjetek által megszállt Afganisztánban tevékenykedő „Orvosok Határok Nélkül” csapat munkáját mutatja be egyfajta történelmi riportázs formájában. (https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Photographe)

 

Nouvelles Voix du polar

A krimi megújítását bátorító kitüntetés François-Xavier Dillard-hoz került idén, „Tedd meg anyuka kedvéért” (Fais-le pour maman – Fleuve, 2014, új kiadása: Pocket, 2016) című bűnügyi regényéért. A főhős orvos múltjában egy titokzatos folt van: hét éves korában egy családi veszekedés során nővére súlyosan megsérül; anyja őt vádolja, de a rendőrség nem hisz neki, börtönbe kerül, gyerekei soha nem látják többé.

 

Forrás: livrehebdo.fr, bedetheque.com, la-croix.com

Összeállította: Bene Adrián

 



[1] Tág értelemben, nem a kanadai meszticekre értve, hanem a részben színesbőrű – rendszerint francia gyarmati bennszülött – felmenőkkel rendelkező francia anyanyelvűekre vonatkoztatva.

  
  

Megjelent: 2017-07-20 14:00:00

 

Bene Adrián (Pécs, 1977) irodalomtörténész, filozófus

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője, az Acta Romanica rovat vezetője. Főszerkesztő-helyettes. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.