Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Acta Romanica – Bene Adrián: Beköszöntő

 


A Holdkatlan új állandó rovata – Acta Romanica

 

A Holdkatlan vállaltan hibrid szerkesztői koncepciót képvisel: a hagyományos szépirodalmi folyóiratok struktúrája jól megfér az informatív online magazin-jelleggel, éppúgy, mint a professzionális kritikai írásokkal. Ezek között helyet kapnak a tudományos, „akadémiai” sztenderdek szerint készült irodalomtörténeti és elméleti szövegek is. Ennek hátterében az a – manapság korántsem evidens – belátás áll, hogy az irodalomtudomány különböző területeivel hivatásszerűen foglakozóknak nem csak a szűk szakmai közösségüket kell megszólítaniuk. Az irodalomtörténeti, komparatisztikai, poétikai-elméleti kérdések közérthető megfogalmazása a Holdkatlan mint szépirodalmi és művészeti – tehát nem kimondottan kritikai vagy tudományos – folyóirat közönségének érdeklődésére is számot tarthat.

Hasonlóan fontos törekvésünk a magyar kultúra számára hagyományosan kiemelt jelentőségű francia, frankofón irodalom, művészet, filozófia elérhetővé tétele. Ezen a területen is megfigyelhető az a sajátos bezárkózás, ami az egyetemi francia tanszékek és kiadványaik keretei közé zárja az ezzel való foglalkozást. Sajnos, a francia irodalom eredetiben való olvasása rég nem jelent széles olvasóréteg számára elérhető lehetőséget. Ennek ténye még inkább fontossá teszi a közvetítést, a francia irodalmi, kritikai, filozófiai művek és a róluk szóló diskurzus beemelését az irodalmi köztudatba.

A Holdkatlan Acta Romanica rovata tehát a francia, frankofón kultúra, elsősorban az irodalom közvetítését tartja feladatának. Az irodalom mellett megjelennek a filozófia, a művészetek, a film, a képregény is – elsősorban tanulmányok, könyvismertetők, konferenciabeszámolók formájában, lehetőséget adva az olvasónak a széles körű tájékozódásra. Ebben együttműködő partnereink a Pécsi Tudományegyetem Francia Tanszékének  kutatói, oktatói, tehetséges hallgatói, valamint az intézmény tudományos kapcsolatai révén számos más magyarországi és külföldi egyetem munkatársai. A tanszék francia nyelvű könyvsorozata, az Acta Romanica Quinqueecclesiensis tartalmainak egy részét is igyekszünk itt hozzáférhetővé tenni magyar nyelven.

 

  
  

Megjelent: 2017-04-21 16:00:00

 

Bene Adrián (Pécs, 1977) irodalomtörténész, filozófus

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője, az Acta Romanica rovat vezetője. Főszerkesztő-helyettes. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.