Videó

A Kincskereső videója
Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Simon Adri, Boldogh Dezső és Nikola Tesla is ott volt az estenA kezdeti nehézségek (zaj a szomszédból, megígért de elmaradt mikrofon) ellenére is feszült figyelemmel telt Simon Adri estje február 26-án a Booktában. Boldogh Dezső moderátorként már az elején szabadkozott, hogy olyan régóta ismeri a költőt, nem is tudja, mi újat kérdezhetne tőle, ezért időnként majd igénybe venné mentőövként a közönség segítségét, akik örömmel belefolytak az est alakulásába.

Ahogy Dezső fogalmazott, Adrinak eddig egy és háromnegyed kötete jelent meg. A „Komplemente” mellett a „Simon Adrienn FEAT. Janox: Válogatott versusok” címmel készített egyszeri közös produkció, illetve a „4 az 1-ben” antológiasorozat keretén belül kerültek még művei nyomtatásba. Dezső buzdításával a költő arról nyilatkozott, hogy a kötetek eddig szinte semmilyen kritikát nem kaptak, meglepő módon mindezt igen pozitív értelemben mondta el. Kifejtette, hogy nem arról van szó, hogy a könyveket nem olvasták volna, hiszen arról visszajelzéseket kapott, csak a kritikák maradtak el, aminek azért örül, mert így nem zárták be a verseket egy-egy személyes értelmezésbe, hanem hagyták őket szabadon létezni gondolati síkon.

A versek mellett szerepet kapott az esten Adri világszemlélete is. Elmesélte, hogy saját elhatározására most már szeretettel fordul minden ember felé, ami újabb líráin is érezhető. Mondhatni írásban tett ígéretet arra, hogy a túlnyomórészt depresszív vonásokat magán hordozó „Komplemente” komplementere lesz az új „Földerengés” című kötet. (Nem földrengés! – hívta fel a figyelmet a gyakori félreolvasásokra.) Sokkal inkább vidám, és sokkal kevésbe lehangolt gyűjtemény állt elő.

A felolvasáson az új művek mellett találkozhattunk olyan régi ismerősökkel is, mint a Fogfájás haikuk és a Miskolc song. Több versben előkelő helyet kaptak a természettudományok, később maga Nikola Tesla is. Az est mellékfolyamaként Adri és a közönség együtt idézték fel egy hosszabb diskurzus keretében a híres tudós érdemeit. Mint kiderült, sok ott ülő emlékezik meg róla szeretettel.

Március 5-én szerdán a Bookta ismét teret ad a kortárs költőknek, íróknak: Payer Imre mutatja be a „Nekünk 8” irodalmi csoportot.

  
  

Megjelent: 2014-05-22 10:03:43

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.