Videó

A tegnap.ma videója




Keresés a honlapon:


Bak Rita: Recenzió Szávai Géza: Cérnapóráz című regényéről

 

 

 

 

Recenzió Szávai Géza: Cérnapóráz című regényéről

 


Kép forrása: Libri

A könyv fülszövegében olvashatjuk: „ Mire ez a könyv megjelenik, a szerző hetven éves lesz.„ Ahogy olvasom, Szávai Géza 1950-ben született, tehát most már 74 éves.

Idén a szerző József Attila-díjban részesült.

Középiskolai tanulmányait Székelykeresztúron végezte. 1973-ban a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen magyar-francia szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Székelyföldi iskolákban tanított, majd újságíró, lapszerkesztő lett. 1979-1988 között Bukarestben szerkesztette A Hét című hetilapot.

1988 óta Budapesten él. 1994-ben megalapította a PONT Kiadót – melynek azóta főszerkesztője. Kismonográfiákat, gyermekregényeket, meseregényeket, műfordításköteteket publikált, több, mint negyven könv szerzője.

A fülszövegben üdvözli az olvasót. Mint megtudjuk, regényei változatosak, minden elbeszélt történettel mintha újat találna ki.

A szerző Cérnapóráz című regénye az Állatok, nők, gyerekek című új sorozatba illeszkedik. A regény egyik főhőse a Totya nevű kutya. A kutya alakja köré történetek szövődnek gyerekekről, nőkről és más kiszolgáltatott személyekről.

A regény bevezetőjében a szerző leírja, hogy már gyermekkorától csodálattal tekintett Balzac-ra, mert vagy száz összefüggő regényben írta meg az emberiséget. Már gyermekkorában elhatározta ő is, hogy több (sok ) regényből álló, kiterjedt regény-együttest ír.

Eposz-szerűen hullámzó hosszmetszetet írt Székely Jeruzsálem címmel, egy esszéregényt, mely átfogja életét és közössége félezer esztendejét.

A szerző saját regényeit világregényeknek gondolja, mert úgy érzi, azok a világ bármelyik pontjáról áttekinthetők és elmesélhetők. A Székely Jeruzsálem mellett egy újabb hosszmetszet-regény született, az Aletta bárkája a vallásháborúk idején Amszterdamból Japánba vetődött lány történetét meséli el, míg a Csodálatos országokba hoztalak című regény szintén egy végletes női történetet mesél el.

Szávai Géza több száz oldalas Makámaszútra. Kisregények és nagyregények az ideiglenes emberi érintkezések zónájából is a nagyvilágon át, több évszázad történetét meséli el.

 

Így képzelgek róla tizenhárom éves korom óta. Minden regényem önmagában megálló, külön „ egyedi” mű. És mégis illeszkednek ezek a világregények: egymást erősítő, szerves regényvilággá. Így képzeltem el és írtam a kis- és nagyregényeket. Reméltem, hogy 65 éves koromig elkészülnek, majd összeállnak, felsejlik velük/ bennük és működni kezd, mait gyerekként elterveztem.”

 

A könyv három elbeszélést tartalmaz.

Az első elbeszélés címe: Megszólítást kérek.

Egy kisfiú mindennapjairól szól, akinek végre már a seggén kéne maradnia, tűrni türelmesen, nem mindig verekedni. Mert ha verekszik, megfenyegetik, hogy javítóintézetbe vitetik.

Az igaz, hogy mondom, tűrni kell. De azt nem mondom, hogy minden tűrni kell, Lajoska, ez nem igaz. De az igaz, hogy türelmesen, nagyon türelmesen, Lajoska, ragaszkodni kell a valóságos tényekhez, és szerényen, de makacsul érvelni. „

 

Egy esetleges nevelőapa személye is felbukkan, aki csak azért akarja megnevelni a vad Lajoskát, hogy tehesse a szépet az édesanyának.

A gyerekkori szerelem is feltűnik a gyógyszerész lánya személyében, Adélkában.

A második elbeszélés címe Cérna és póráz.

Totya, egy kutya az elbeszélés központi szereplője. Totya kedves, öreg tacskó, keverék. A Totya mindig sétálni akar. És Kupper Vilmos, a férfi főszereplő, illetve Mimi, az érett nő szerelme. Gondolkodnak Hegelről, politikusokról, Boris Johnson brit miniszterelnökről.

Illetve ott van szereplőként a mindig fegyelmezett Elek András, akinek társa Ella meghal, benne is marad a műtét után a testében egy cérna- érdekes a cérna maga a könyv címében is zerepel.

Kutya főszereplő és több emberszereplő, gondolatfutamok politikusokról és kutyákról és gyerekekről, ez a második elbeszélés.

A második elbeszélés a legterjedelmesebb, szinte nyolcvan oldal.

A harmadik novella címe Kivégzés.

Az elbeszélés ismét visszatér Koczka Lajoskához, aki az első elbeszélésnek is egyik főszereplője volt. Nyelvtudásról ( német, orosz), felmenőkről, apja esetleges haláláról gondolkodik Koczka Lajoska.

A kutya, Totya is feltűnik, illetve a korábbi szereplők az első és a második elbeszélésből.

Tényleg megvalósul ebben a könyvben ( is), hogy egyfajta elbeszélésfolyamnak vagyunk a részesei, ahol a szereplők újra és újra feltűnnek.

A harmadik novella végére Totya, a keverék tacskó meghal, azon morfondíroznak, hogyan hunyhatott el és hogyan fogják eltemetni.

A könyv elolvasása után megállapíthatjuk, hogy sikeres volt annak a tervnek a megvalósítása, melyet Szávai Géza gyerekként, tizenhárom évesen eltervezett, hogy olyan regény- illetve elbeszélésfolyamokat hozzon létre, amelyek összefüggenek, a szereplők ismét feltűnnek bennük, ebben a könyvben például Lajoska, Totya, a kutya, illetve más, több elbeszélésben is szereplő alakok.

Szávai Géza sikeresen hozott létre egy regény- illetve elbeszélésvilágot, mely összefügg, életműve hatalmas és még most is folytatja az alkotást.

Izgatottan várjuk az újabb műveket.

 

Szávai Géza: Cérnapóráz. Pont Kiadó Kft. 2020

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-06-13 20:00:00

 

Bak Rita (1974, Budapest) költő

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.