Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Bak Rita: Recenzió Katzler Hilda Prizmán át című kötetéről

 

 

 

 

Recenzió Katzler Hilda Prizmán át című kötetéről

 

Katzler Hilda költő, tanár, színjátszó és rendező. Egerben született, de korán elkerült Szombathelyre. Sokáig tanított, színjátszó csoportokat vezetett. Jelenleg Budapesten él. Több antológiában jelentek meg versei, tagja a Váci Mihály Irodalmi Körnek, az Erzsébetvárosi Irodalmi Estek Közösségének, a Rím Könyvkiadó Alkotóközösségének és a Magyar Újságírók Szövetségének. Prizmán át című kötete a Rím Kiadó gondozásában jelent meg 2017-ben Budapesten.

A kötethez Madár János, a Rím Kiadó vezetője írt előszót.

A kiadóvezető kitér a költőnő előző köteteire, megemlítve a verseire jellemző melegséget, humánus emberi magatartását is. Madár János számára a békés, kiegyensúlyozott alkotói lendület is nagyon fontos szempont.

Az alkotások a prózavers és a klasszikus hangvétel között egyensúlyoznak, a költői megszólalások erőteljesek.

Az optimista hangvétel mellett a versekben az emberi sors mélypontjai, tragédiái is megjelennek. A társtalanság, magány érzései is megfogalmazódnak a versekben. Az esztétika, a nyelv és a természet szépségének ereje meghatározza ezt a kötetet is.

Az egyik tematikus téma a szerelem, a szivárvány színeivel festés a kezdeti szerelem megelégedettségét, játékosságát idézi fel. A Prizmán át című versben a szerelme különböző fokozatait színekkel érzékelteti a költőnő. A boldogság meleg sárga az őszinteség a kék,a zöld a szeretet és a termékenység.

A szerelmi versek közé sorolom a Nélküled című költeményt, melynek témája a kedves hiánya, és egyes versek, például a Hintaló című, egyenesen a szexualitás témaköréig viszik el az olvasót. Erre a vers alcíme is utal: pajzánvers. Olyan régen ültem rajtad, engedd hogy meghintáztassalak.

Szintén a szerelmi versek körét gyarapítja a Káprázat című vers, ahol a költő hasonlatokkal él Érezlek, ahogy ölelsz, kapaszkodsz, mint aki fél, hogy elnyeli az örvény.

Az Ott című verset egy szerelmi csalódás ihlette, de kijelenthető, hogy a költőnő sok verse szól a szerelmi csalódásról.

Az emberi értékek ambivalenciáját érzékelteti a költőnő a Farkasok című versben. A szív egyszerre kies és kietlen, nyugtalan és nyugodt, csak az idő jár...

A másik tematikus elem a szociális témákkal való foglalkozás. Például az Út a végtelenbe című versben egy hajléktalan embert ábrázol a költő. Már másnap írta az újság, hogy ugyanitt egy hajléktalan nő elhalálozott... Statisztikai adat... pont.

Már az Út a végtelenbe című versben is megjelenik a reménytelenség, de ez más költeményekre is jellemző. A Csak II. Című versben például: Ami igaz, az valóra válhat, Isten megadja, És megszületett egy álom, csak halva.

Jellemző meg a kötetre, hogy több magyar verset tekintett kiindulási alapnak, amikre a költeményeit írta, pl. Pilinszky János Egy szenvedély margójára vagy a Kiskacsa fürdik című verset.

Összefoglalva megállapíthatjuk: sokszínű kötet Katzler Hildáé, aki verseinek témáját főleg a szerelem, szociális problémák témaköréből meríti. Sokszor ihletik meg korábbi költemények.

Jó szívvel ajánlom Katzler Hilda kötetét az olvasók figyelmébe.

 

 

Katzler Hilda: Prizmán át, Rim Könyvkiadó, Budapest, 2017

 

  
  

Megjelent: 2021-11-13 06:00:00

 

Bak Rita (1974, Budapest) költő

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.