Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Egy tiszta mű – Talált regény – D. Somogyi Eszter: A kegyelem érintése

 

 

 

 

 

Egy tiszta mű

 

Talált regény

 

A jól fűtött irodában sokszor elfelejtjük, milyen a tél az utcán? Írja a könyvben az egyik karakter, és valóban. Az empátia fejlesztésének nagy iskolája a megtapasztalás. Sok-sok krízisprogram van, amelyekről nincs riport, interjú. Pedig életet adnak az ilyenekben munkálkodók. Óriási a szerepük, megatrend. Nagy léptékekben kell őket értékelni.

A valóság tényleg ír. Az események belevésődnek a levegő géppapírjába, belegravírozódik a létbe, amit átél a lélek, amit beleérez a szív, dekódol az emlékezet. A tölgyfák levelei is olvassák, az épp érni készülő, napsütötte őszibarackot. A kertek is leveleznek egymással. A városok is. Az utcák meg pláne. Párbeszéd folyik a terek és lakások között. A szellemvilág és a tárgyi mindenség között örök értekezés zajlik.

Csak legyen, aki belehallgat a beszélgetésekbe! Leírja őket. Veszi a fáradságot, hogy törődjön a környező világ dilemmáival. Nem kerüli a problémákat, bajokat, hanem orvosolni kész. Ha nem is tudja megoldani és felszámolni őket, legalább lajstromba veszi őket és még ennél többet tesz. Meghallgatja a rászorulókat, nemcsak azért, hogy információkat gyűjtsön, statisztikát gyártson, hanem azért, hogy az örökkévalóság figyelmébe ajánlja őket.

Hathatós gyógykezelés. Mert az ég, a mindenség nem marad veszteg, az univerzum ügyvezető igazgatója nem süket. Van füle. Szeme. S ha ráirányítják a figyelmét a legkényesebb ügyekre, beavatkozik. Még akkor is, ha a gonosz sem alszik. Jogot formál az összekuszálásra.

D. Somogyi Eszter, ahogy egyik recenzense (Máyerné Répási Adrienn), írja róla, hogy karakteres, magával ragadó stílusban készíti anamnéziseit. Igen. Kulcsregényt írt. Hazai Attila, Garaczi László, Pajor Tamás méltó utódja. Igazi író, aki szociográfiát ötvöz szépprózával. De még hogy! Hitelesen. Erővel, invencióval. Írói erudíciója nemcsak inspirál minket a kegyelem „felkutatására”, hanem mássá tesz. Mert az a jó regény, ami beleszövődik az olvasó életébe. Nekem ez a mű fájt. Megtisztított. Fölemelt.

Czecz Fruzsina írja róla: érzelem gazdag és fordulatos történet. Igen, prózapoétikailag pedig evidens, hogy éllovas. Persze, csak azok veszik majd észre, akik rezonálnak.

Egy tiszta mű. Szavai élő kövek. Szereplői szenzibilis membránok, lelkes műszerek, jelzik a világ honi állapotát. És a globális atmoszférát is szemléltetik. Az érzéketlenség és a hideglelkűség elborítja a kommunikáció csatornáit. Csak az Ige tudja helyrebillenteni a kozmoszt. Ez derül ki ebből a kompakt, unikális textusból.

De a szociális munkások nélkülözhetetlenek ebben a harcban, s munkában. Az alkoholizmus, a drog, a hajléktalanság és az agresszivitás, a gyűlölet kultúrája összefüggő mátrix. Csak a keresztre feszített Szó tudja lerombolni, áttörni.

„Mindenkinek abban segítünk, amiben kéri. Ha kell, készen állunk megvalósítani a lehetetlent. És közben hagyjuk, hogy Isten cselekedjen rajtunk keresztül.” Ámen.

Van olyan ember, akinek minden tulajdona elfér egy hátizsákban. Ha nekem kéne összeraknom a legfontosabb tárgyaimat gyorsan, a Biblia mellé most ez a kötet is bekerülne.1

 

D. Somogyi Eszter: A kegyelem érintése. Eszti- Téka, 2021. 208 oldal, 3324 Ft

 

1 Benne van a könyvben a Közép-magyarországi Regionális Diszpécserszolgálat száma, én is megosztom a Holdkatlan olvasóival, 36-1-338-41-86. Ha komoly veszélynek kitett hajléktalant látunk, ezt hívjuk.

 

 

  
  

Megjelent: 2021-08-24 20:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.