Videó

A Kincskereső videója
Keresés a honlapon:


Lajtai Gábor: Csontpalást (kötet)

(2012, NapSziget a Művészetekért Alapítvány)

 

"Lajtai Gábor verseiben nyomon követhetõ a költõi én fejlõdése, az érzésvilág és költõi eszköztár gazdagodásában egyaránt. A Csontpalást, a Kevés és a Szókimondó címû versek után a Fénytölte, a Téli történet és a Virrasztó címûek vezetnek át a mába, a Sóra nincs idõ, a Szerelemszonett és az Egy szó elég címû versek érettebb, kiforrottabb gondolatiságáig. A költõ biztonsággal kezeli verseiben a ma már kiveszõben lévõ formai megoldásokat, és odafigyel arra, hogy verseinek mondanivalója érzelmileg és lelkileg is gazdagítson."

Csák Gyöngyi

 

"Dr. William Moon, a XIX. század közepén élõ angol ügyvéd küldetésének tekintette, hogy a felnõttkorban látásukat vesztett emberek számára gyorsan tanulható és könnyen olvasható írást hozzon létre. 1845-ben alkotta meg Brightonban saját tapintható írásrendszerét, melyet 2008 óta Magyarországon is tanítanak. Sajnos jelenleg a Moon szövegek sokszorosított elõállítása igen nehézkes, ezért ezzel az írással készült könyvek, folyóiratok ma még nem állnak a látássérültek rendelkezésére. Ezért jelentõs Lajtai Gábor verseskötete, mely az elsõ olyan könyv Magyarországon, melynek minden egyes példányához a költõ 3 versének Braille és Moon átirata kapcsolódik mellékletként. A kötet egésze is napvilágot lát az említett tapintható írásmódokban, igaz egyelõre nagyon korlátozott példányszámban, csak a látássérültek egyes intézményei számára. Reményeink szerint ez a próbálkozás hozzájárulhat ahhoz, hogy szélesebb körben ismertté váljon a Moon írásrendszer, amely az olvasási élmény új lehetõségét kínálja a felnõttkorban látásukat vesztett emberek számára."

Fekete Csilla

 

 


Szerkesztő: Pákozdi Ferenc
Borítóterv és illusztrációk: Filei Nikoletta

TerjeKiadó: NapSziget a Művészeteként Alapítvány
delem: 56 oldal + 3 oldal Moon-írással + 3 oldal Braille-írással
Kötés: Ragasztókötés
ISBN 978-963-89558-1-4

  
  

Megjelent: 2014-08-06 10:57:39

 

Lajtai Gábor (Budapest, 1969 - 2020) költő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.