Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Péter Erika: Elpattant zongorahúr (kötet)

 

 

A zongorahangoló

Péter Erika: Elpattant zongorahúr című regényéről

Szóltak, hogy elpattant egy húr… Tudok-e segíteni, mondani valamit? Nem vagyok zongorahangoló, de elvállaltam. Mert a húr nem a zongorán pattant el, hanem valahol a lélekben, a testben. Valamikor régen, s máig sincs megjavítva. A zongorista, a művész hosszú ideje próbálkozik, hogy megjavítsa, hogy tudjon rajta játszani, de nehezen megy a játék. Így. A rossz húr miatt. Néha fals volt a szimfónia, az etűd, a kantáta.

Az élet elkezdődött, a gyerekkor összes örömeivel, ha mégoly szegénységben is, de tisztességben! Felnőtt egy fiatal lány, akit minden érdekelt, ami a világban létezik. Ismereteit gyarapítva egyszer csak eldőlt, hogy óvónő lesz! Ahhoz a jó hallás mellé kell zeneismeret, hangszeres játék. Ő a zongorát nagyon szerette, de soha nem tanulhatott meg zongorázni!

Élete sok sorsfordító, kemény, olykor tragikus eseményekkel teli. De mindig, mint egy kis cica, talpra állt. Segítette az otthonról hozott muníció: a szeretet. Mindenkit szeretett, szeretni akart. Őt viszont elhagyták, többször is. Élni akarását semmi nem törhette meg.

Aktív tevékenységét befejezve, későn kezdett el verseket írni, gyerekverseket is, főleg. Hivatása szinte predesztinálta őt, s feltörő tehetsége kibontakozhatott. A verseik könnyedsége, zeneisége, didaktikus volta hamar értő gyermekekre talált, s a felnőttek is rajongnak érte. Több versét híres, ismert zenészek zenésítették meg!

Szerintem a gyermekeknek szóló verseit is mind az egyetlen fiához, fiának írta, akit már felnőttként elveszített tragikus módon. Ilyen tragédiát túlélni anyának nem könnyű, rettentően fájdalmas! Péter Erika mindig talpra állt.

A gyermekversek mellett 2013-ban Másodvirágzás címmel az AB-ART kiadónál megjelent felnőtt verseskötete is! Berobbant az irodalomba ezzel a kötettel! Olyan érzéseket fogalmazott meg verseiben, amely érzések sok ember, sok anya szívéhez hatol. Az egyedi élet-szenvedései a sorok által válnak általánossá! Hihetetlen erővel, érzéssel tör fel a szeretet, a fájdalom, a kín, a szenvedés egyvelege verseiben. Költészete ezért is szerethető.

Későn induló költőnő, ahogy a fentebbi cím is ezt sugallja. Egyetlen regényét (eddig), Az elpattant zongorahúrt is hosszú vajúdás után szülte meg. Tépelődött sokat, meg kell-e írni egyáltalán? Kapott bíztatást néhány ismerősétől, barátjától.

2015-re elkészült ez a megrázó, ugyanakkor az élni akarás, a mindent túlélni akarás regénye, melyben egy nehéz sorsú nő életébe enged bepillantást a szerző. Fikciókkal tűzdelt, ugyanakkor önéletrajzi könyv nagyon sok hasonló helyzetű embernek, nőnek, anyának adhat kapaszkodót, fogódzót a továbblépéshez. Bonyolult, felfokozott világban élünk, ahol a társas kapcsolatot lépten-nyomon kívülről ártó hatások érik, érhetik. E kemény sorsú nő, asszony élete ad némi fogódzót az olvasónak, talán a megoldáshoz, a továbblépéshez is!

Péter Erika egy ragyogó mosolyú asszony, igazi hölgy, akit, ha igazán megismerünk, csak szeretni, tisztelni lehet! A sok viszontagságon túljutni csak ilyen hozzáállással lehet, amilyen az ő személyisége. A könyv címe kifejező, fejezetei is követik a zeneiséget már címükben is, hiszen az alcímek nem magyaráznak, csak egy hangra utalnak, s a hangokból lesz a zene, s zene nélkül nem élhet meg az ember igazán! A zene szeretete túlsegít a legrosszabbakon is, hiszen munka közben már az ősember is zenélt, ritmusra végzett mindent, s a szó is zene a fülnek, főleg a jó szó, az igaz szó! Péter Erika regénye erről az igazságról szól! Öröm volt számomra, hogy elsőként olvashattam kéziratát, ami szép könyvvé alakult, amit örömmel ajánlok az Olvasónak!

Kőszegi Barta Kálmán
költő, író 

AB-ART Kiadó, 2015
Felelős kiadó: Balázs F. Attila
Borítóterv: Kelebi Kiss István
Nyomdai előkészítés: Balázs Béla
Nyomta: Dürer Nyomda, Gyula
Megjelent: 700 példányban, kemény kötésben
Terjedelem: 184 oldal

 

 

 

  
  

Megjelent: 2015-07-02 16:00:00

 

Péter Erika költő, író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.