Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Debreczeny György: Sőt mi több (kötet)

 

Debreczeny György: Sőt mi több

Syllabux Könyvkiadó, 2011
ISBN: 9789638924667

Fülszöveg:

Az 1977 óta publikáló Debreczeny Györgyöt 1982-ben Tandori Dezső mutatta be a Magyar Ifjúságban. Első kötete az Ellentétpárhuzamok is ebben az évben jelent meg.
1987-ben Lengyel József ösztöndíjban részesült.
Második kötetét a Szépirodalmi Könyvkiadó adta ki 1989-ben Elodázható elégiák címmel.
2004-től a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban dolgozik könyvtárostanárként.
Hosszú szünet után, 1999 óta ismét szaporodnak a versek. Huszonkét év múltán jelentkezik újabb kötettel, mely a Syllabux Könyvkiadó gondozásában jelent meg a 2011-ben a Könyvhétre

A montázs nem kifejezetten irodalmi műfaj. Miként a képzőművészetben, az irodalomban is „hozott anyagból” készül. Az alapanyag minősége hatást gyakorol a kész műre.
Debreczeny György versei klasszikus és kortárs magyar költők életművére támaszkodnak, belőlük építkeznek „sort sor alá tapogatva’”. A hosszú idő után megjelent új kötetben Ady Endrétől Zalán Tiborig sorakoznak a költők, ők adják mondataikat az új verseskötethez.
Ebben a furcsa irodalmi kalandozásban egyszerre két esztétikai minőséget talál az olvasó, hiszen a már ismert verssorok új életet nyernek, új elemekkel, hangulatokkal gazdagodnak.

Játékos kedvű olvasóknak ajánljuk a kötetet, akik együtt tudják élvezni a párhuzamosan futó „klasszikus” és a „modern” verseket; magyartanároknak, akik magyarórán diákjaikkal fedezik fel a versek, sorsok, hangulatok bújócskázó, titkos-bűvös kettősségét. .

A Syllabux Könyvkiadó honlapján Debreczeny György Sőt mi több című kötete nyomtatott és e-könyv formátumban is hozzáférhető (syllabux.com).

 

Debreczeny György: Sőt mi több (borító)

  
  

Megjelent: 2014-05-26 05:13:40

 

Debreczeny György (Budapest, 1958) költő, a Veranda Művészeti Csoport Alapító tagja

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.