Videó

A Vadász Erdész csatornáról
Keresés a honlapon:


P. Horváth Tamás: Tündérváros - Zsolnay Miklós titkos élete

A szellem és a szerelem regénye. A hit és a kételkedés regénye. A nagyvilági és szecessziós Pécs regénye. P. Horváth Tamás megírta szülővárosának legizgalmasabb legendáját, a porcelángyáros Zsolnay Miklós felemelkedésének kalandos történetét. A vállalkozó szellemű fiatalember apja nyomdokain teremtette meg azt a modern várost, melyre még ma is elhomályosult tekintettel emlékeznek vissza a tisztességben megőszült pécsi úriasszonyok és idős tettyei arszlánok. Mert már nem létezik, csak az emlékekben, a Ferencesek utcája kapualjaiban, a Havihegy fehér szikláiban, az egykor volt Nádor kávéház vetette reggeli árnyékban. Fehér kötényes szabadkőművesek, fekete zsakettes iparbárók, suhogó selyemreverendás papok, díszmagyaros dandyk, levendulaillatú kisasszonyok, ágyra szórt bankókon szeretkező kasszírnők és léghajón menekülő szélhámosok léptei nyomán rajzolódik ki az olvasó előtt a regény színpada: ez az álombéli város a Mecsek alján.
(Nyáry Krisztián)

PRAE.HU - Palimpszeszt, 2014
• 224 oldal
• Kötés: RAGASZTOTT
• ISBN: 9786155070327

Izelítő a regényből:
Prológus

Nem lehet örökké a fenyők és sziklák alatt, az erkélyen üldögélni, és tétlenül szemlélni a múló időt, mondogatta Irma néni. Sokáig nem értettem, miért ne lehetne, és hogy miért lett szavajárása ez a mondat. Aztán halála után megtaláltuk ezt az írást 1974 hűvös, késő nyarán apámmal a régi Pintér-villa egy selyemtapétával álcázott titkos fali szekrényében. A falba épített szekrény holléte nem volt számunkra rejtély: az addigra teljesen vak, mindig feketébe öltözött, időtlenül öreg vénasszony onnan vette ki nekünk, gyerkőcöknek, a macskanyelvet. A kis ezüstkulcs mindig a nyakában lógott egy összesodort bordó bársonyzsinóron.

TOVÁBB >>>

  
  

Megjelent: 2014-10-11 08:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.