Videó

Az Irodalmi Jelen / Csornyij Dávid videója




Keresés a honlapon:


Fűkő Béla Szobrokba ​kódolt világkép – A Ji King energetikai struktúrája a szobrászatban

 

 

 

 

Fűkő Béla

Szobrokba kódolt világkép

A Ji King energetikai struktúrája a szobrászatban

 

 


Kép forrása: bookline.hu

Felvetődik a kérdés, vajon miért van égetően szüksége egy kortárs szobrásznak és költőnek, Fűkő Bélának a XXI. század hajnalán a taoizmus sajátos filozófiájára. – Minden jel szerint azért, hogy ezzel is bizonyítsa azt a művészi, esztétikai igazságot, amely szerint a szobor nem egy statikus, élettelen tárgy, hanem mindenekelőtt „folyamat” (energiatér) és „cselekmény”, amely éppúgy lehet – a művész felfogásában – egy lényre jellemző magatartás, mint az univerzum kozmikus rendje. Fűkő számára ugyanis az önmagában nyugvó szobor nyugalmát „megbízhatósága” (azaz szerves egysége az élettel!) adja. Csak ezt a megbízhatóságot szem előtt tartva mutatkozhat meg a szobor a maga igazságában. A szerző meggyőződése szerint a szobor igazsága a létező el nem rejtettségén nyugszik, és ennélfogva ez az igazság egészen más jellegű, sebezhetőbb, mint más művészeti ágak esetében. A szobrászat műfajában megnyilvánuló Tao tehát nem más, mint a szobor önmagában nyugvó semmire sem szorultsága, másrészt, folyamatként, alkotói szemszögből a „nem eszközszerű létező” művészi lényeggé, élő szoborrá formálása.

 

Kovács Gábor, író

 

 

"Szemlélődő természetem gyökere a kövek világára való rácsodálkozásomból ered. Akkor vagyok alkotáskor igazán átszellemült állapotban, amikor minden egyes lepattintott kődarab egyesül a bennem élő heggyel.

Felismertem magam a Kőben:
Törékeny lettem és nehezen megközelíthető.
Felismertem magam a Fűben:
Hajlékony lettem és szerethető."

Fűkő Béla

 

 

 

 

Fűkő Béla Szobrokba kódolt világképA Ji King energetikai struktúrája a szobrászatban

Magánkiadás, Pécs, 2024

208 oldal · puhatáblás · 

ISBN: 9786150200071

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-09-11 20:00:00

 

Fűkő Béla (Miskolc, 1969) szobrászművész

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.