Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Halmai Tamás: Egy papagáj gyerekkora

 

 

 

 

Halmai Tamás: Egy papagáj gyerekkora

 

 

Hatvanöt költő hangját idézi meg Halmai Tamás új kötete, hol hommage-zsá, hol paródiává kerekítve a megszólalást. Az Egy papagáj gyerekkora játékosan komoly tisztelgés a klasszikus és a kortárs költészet beláthatatlan sokszínűsége előtt. Aligha volt még antológia, melyben együtt szerepel Berzsenyi és Wisława Szymborska, Emily Dickinson és Bertók László, Rilke és Ló Szerafin… A kiadványhoz függelék is tartozik: a könyvet olyan jeles olvasók méltatják, mint Agatha Christie vagy Simone Weil.

 

„– Jane, kedvesem, áruld el, kérlek: miből jöttél rá, hogy egyáltalán történt itt valami?

Miss Marple letette a már csaknem kész sálat, melynek nyugat-indiai mintázatába kenyai motívumokat rejtett (az egész így afféle hamptonshire-i cikornya benyomását keltette), és föltekintett a teáscsészékre, melyeket egy-egy kíváncsi barátnője szorongatott. Kötőtűi mint két kiszolgált kötőtű pihentek meg az asztalon, amely meglehetős türelmet tanúsított az események viharával szemben: állt.

Miss Marple kék szemével kéken hunyorított, majd barátságos huncutsággal beszélni kezdett igen komolyan; akárha a St. Mary Mead-i gyülekezet előtt tenné:

– Nos, amikor megérkeztünk ebbe a kétségtelenül álmos, ámde fölöttébb éber falucskába, rögtön föltűnt, hogy hova érkeztünk nyaralni. Pécs-Somogy: nem különös név ez egy helynek? A postás kisasszony kerékpárja volt a következő furcsaság ebben a históriában. Folyton haladt! Hol ide, hol meg oda. Erről eszembe jutott az a bájos gyermekmondóka a sorozatgyilkos koboldokról, de akkor még nem vettem észre, hogy az eszembe jutott. Úgy látszik, az ünnepi gyermekség éppoly kiirthatatlan tulajdonságunk, mint a hétköznapi gonoszkodás. Mindebből megnyugtatóan következett, hogy ha van kérdés, akkor van válasz is. Nem kellett sokat töprengenem azon, vajon ki lopta el a vershangokat. Ugyanis senki. Mert csak kölcsönvette!

A hölgyek angol tapintattal hördültek és mordultak fel.

Miss Marple, akit műkedvelő fanfárok kórusára emlékeztetett ez a hanghatás, mosolyogva folytatta:

– A végkifejlet már nem volt több kedélyes kirakósjátéknál. A levendulaillat, mely a pék füléből szivárgott… A templomharang esete a kutya fájával… Végül Mr. Halmai, akiről kurta ismeretség után megállapíthatja a leggyanútlanabb nyugalmazott őrnagy is: ez az ember ki se mozdul a szakálla mögül, mégse görög tengerész, hanem versekkel bolondozik. Ó, drágáim, roppant egyszerű rejtvénynek mutatkozik a világ, ha valaki ennyire együgyűen szereti a költészetet!

Ezzel elhallgatott, és írszürke kardigánja skótvarrott zsebéből kivette, úgyszólván walesi mozdulattal, a nyolc, gondosan odakészített verseskötetet.

– Mit szólnátok, ha ma bridzs helyett olvasnánk?”

Agatha Christie 

 

 

Olvass bele itt  >>>

Olvass bele itt is >>>

 

 

Halmai Tamás: Egy papagáj gyerekkora.

Cédrus Művészeti Alapítvány, Budapest, 2023

ISBN 9786156180568

 

 

  
  

Megjelent: 2023-11-14 20:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.