Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Boldogh Dezső: N. feljegyzései

 

 

 

Boldogh Dezső: N. feljegyzései

 

 

Ahhoz, hogy újra helyreálljon az egység, először részekre kell bontani eszméinket – az újrarendeződést mindig pusztulás előzi meg.

Ezen a hermetikus játszótéren valóban el lehet veszni, ahogy a szerző végtelenné tágítja számunkra a világot. Impulzív, ugyanakkor komplex, zsigeri karaktereivel, perspektíváival talán nem is pusztán történeteket hív életre, hanem a spirituális erők tánca által létezésbe kényszerített Ember játékaival régi-új mítoszokat elevenít fel. Bár a modern kor válságaira utaló elemek visszatérő motívumok, az írások mégse érintkeznek túl széles felületen a valósággal.

Elszórt töredékei sebes sodrású folyóvá szélesednek a kötet folyamán, ébresztő, ugyanakkor felkavaró – hiszen az örvény is a folyó része –, egyedi hangvételű prózái azonban sokkal többek annál, hogy csupán társadalmi visszásságokra világítsanak rá. Hasonló tengelyen mozognak utópiái: a "szép jövő(k)" megfestése közben artikulált mondanivalóját nem satírozza érthetetlenné a ma divatos "voyeur-ködő" személytelen, eltávolodó ábrázolásmóddal. Valóságaink megkérdőjelezése, újraértelmezése fontos adaléka a kötetnek, így az átütő túl enyhe meghatározás, az elgondolkodtató pedig túl sablonos.

E szárnyaló, igényes metafizikai felütésekkel díszített, archaikus parafrázisok erőtere igen jelentős, megteremtőjük éleslátása pedig egyedülálló. Boldogh Dezső szortíroz és egységesít, miközben nem kínál se megoldóképletet, se univerzális vakcinát – helyenként pszichedelikus hatású, transzcendens kalandozás ez, gondolatmozaikok, plasztikus látványelemekkel felszerelt kellemes csapongások, merengések. Az illúzióvesztés, az irónia, az igényes abszurd, és a preparált életbölcselettel bőségesen átszőtt, jelképekben gazdag dimenziók írói alázatossággal párosulnak.
Aki a puszta szórakozást keresi e oldalakon, ugyanúgy nem fog éhen maradni, akár a kifinomult ontológiai koncepciók rajongói.

Elsöprő variációk hétköznapjaink apró apokalipsziseire.

 

Rimóczi László

 

Cédrus Művészeti Alapítvány, 2023

 

ISBN:  978-615-6180-55-1

 

 

  
  

Megjelent: 2023-09-29 20:00:00

 

Boldogh Dezső (Budapest, 1967) költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.