Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: 70 rajzszeg – Kulcsár Szabó Ernőnek

 

 

 

 

 

70 rajzszeg

 

Kulcsár Szabó Ernőnek

 

 

 

Mózes nyolcvan évesen kezdte a szolgálatát. Ábrahám száz évesen apa lett. Ádám százharminc évesen nemzette Séth nevű fiát. majd Séth 912 évig élt. Járed százhatvankét évesen lett apa, a fia az az Énókh volt, akit az Isten magához vett élve. Noé ötszáz évesen nemzette Sémet. Egyébként százhúsz év a mai ember életideje a Biblia szerint. Ezt figyelembe véve egy hetven éves férfi érett fiatalembernek nevezhető.

 

És mindvégig úton vagyunk a megértés felé. Az ember magával viszi önmagát, nem tudja elhagyni az ént a beszéd. Nem mi csináljuk a nyelvet. Ő alkotott bennünket, az Ő legelőjének nyája vagyunk. S amit legszívesebben magunknak kívánnánk s tennénk, azt tesszük másokkal. Olyan mértékkel mérnek nekünk, mint amilyennel mi mérünk. Mihez nem elég tehát a nyelv? Milyen érzések, gondolatok vannak rajta kívül? Még a zene is általa lett. Egyfajta beszéd a dal is, ami a szív terméke. Persze a szívünket is a beszéd csomagolta új köntösbe. Amikor ráeszméltünk a szánk magzatvizében.

 

Az egymással való szót értés natúr öntvény.1 A nyelv szövete. Amiből interpretációk készülnek, mint nemes, élő anyagok. A szempontok kifakulnak, mint Henry James szőnyegmintái. Mégis a dopamin ott van a nyelv íz-emlékei, s a memória-lomtár kulisszái között.

 

Az emlékezet által szólal meg a történelem. A pillanat halott, akár a néma fréziák. Akik adnak élvezhető illatot, de nem árulják el titkukat. Az emberi méltóság is szavakból áll. A tekintély, a hatalom is egyfajta idióma. Nem beszélve a szeretetről, ami a legmélyebb süketség, és mégis megnyílik a szónak. A hirtelen vágyakozás: értelmezésre szorul.

 

Európa is a nyelv terméke. A beszéd kirakós hús-vér puzzle, a virtuális libikókák között.

  

1 Mezei Gábor kifejezése, könyvcíme.

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-03-26 12:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.