Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Farkas András: La Dolce Vita

 

 

 

 

La Dolce Vita

 

"Az édes élet" 1960-ban készült Frederico Fellini film címe, amely még 1960-ban a cannes-i filmfesztiválon megnyerte a fődíjat, az Arany Pálmát. Az élvezeteket hajszoló, léha életről szól a film.

A film tartalma a legjobban a Wikipédia megfogalmazásában érthető:

"Marcello valaha komoly írói ambíciókkal érkezett Rómába, ahol most egy bulvárlap munkatársa, a Via Venetóval jelképezett fényűző, hazug és cinikus társasági élet ismert figurája. S noha a hamis csillogású filmipar képviselőinek orgiáin, a letűnt arisztokrácia, az értékválságba került értelmiség, a szenzáció- és pénzhajhász tömegkommunikáció szánalmas vagy kegyetlen "szertartásain" egyaránt teljes erkölcsi és érzelmi kiüresedést tapasztal, végül mégis ennek a világnak adja el magát."

Amire mindenki emlékszik, különösen, ha járt Rómában, és megnézte a Trevi-kutat, Anita Ekberg megmártózása a szökőkút vizében. Ez felejthetetlen. Marcello Mastroiani alakítása is felejthetetlen. Hogy aztán mindez hogy van megoldva Fellininél, az már a múlt homályába süllyedt.

Vegyük csak sorra. Tehát a teljes kifejezés édes életet jelent. És mi a "dolce"? Lágyan, gyengéden a zenében. Milyen összetételekben forog közszájon? Dolce far niente. Édes semmittevés. Például az enyém. Ami tulajdonképpen kemény szellemi munka. Minden esetre én az egyetemista éveimet sorolom ide, akár mint édes élet, akár mint boldog semmittevés. Kivéve a vizsgaidőszakokat.

Dolce stil nuovo. A 13. század végén és 14. század elején virágzó emberközpontú irodalmi irányzat Itáliában. Tulajdonképpen előreneszánsz. De csak az irodalomban.

És mi a "vita"? Eszmecsere, személyi szellemi küzdelem érvekkel és ellenérvekkel, pro és kontra. Egyszerűen gáncsoskodás. Szóváltás. Vitadélután, vitafórum, vitaanyag, vitaindító, vitairat, mint Lutheré vagy Kálviné. De a vitális az már az életre vonatkozó, a vitamin az meg már a szervezet élete számára nélkülözhetetlen anyag, aminek a csökkent bevitele a szervezetbe súlyos betegségek kiváltására alkalmas, mint a skorbut és társi.

Szóval nem ezt a szót keressük, hanem "Ars longa, vita brevis", mondta Hippokratész. A tudomány végtelen, az élet rövid. Egy aforizma segít a megoldáshoz: a "vita" az "élet". Nem azt kell érteni alatta, hogy vitatkozzunk, míg élünk! Ennek a két nyelvből összezagyvált kifejezésnek semmi értelme. Különben is okosabb enged, a szamarabb szenved.

A "vita" szó egyszerűen csak az életet jelenti. Az élet a természet legmagasabb létformája csak? Mennyi ezer millió évnek kellett eltelni, hogy az élet az emberben öltsön testet, hogy aztán legyen mivel dorbézolni, élvhajhászni, szenzációhajhászni, pénzhajhászni, fürdeni a szökőkútban és hasonlók.

Tudod, mi a vita az idegenszavak szótárában? Tudományos életrajz. Ez jó lesz slusszpoénnak.


 

  
  

Megjelent: 2018-08-30 16:41:30

 

Farkas András (Szentes, 1944) író, művészetpszichológus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.