Videó

Az Irodalmi Jelen / Csornyij Dávid videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Ingatag pompa – Túl

 

 

 

 

Ingatag pompa

Túl

Mintha időburokba fagyott volna a világ. De itt belül van némi szabadság. A szólás szabadsága. Beszélhet az ember bármiről, nem büntetik meg. Ezért nagyon vigyázni kell. Nehogy túlszaladjon a fantázia. Az időn. Már ez képzavar volna, ha a magyartanárom javítaná a dolgozatot, aki gimnáziumban tanított. De itt a hermeneutika. Megmagyarázom. Minden éjszaka túlfutunk a jelenlegi sorsunkon. Kimozdulunk a megszokott kontextusból. A komfortzónánk meghasad, mint egy magzatburok. És kilépünk önmagunkból, mint egy lakásból. Nem mi mondjuk meg, hova utazunk. Itt sem érvényesül tehát az akaratszabadság. De ha bűnt követünk el álmunkban, nem tulajdoníttatik nekünk. Vagy mégis? Az abszolút és a relatív ütközik össze. A nemesedés és a lealacsonyodás harcol. A kegyelem és a törvény. A dogma és a megélt Ige.

A merev véglegesítés szándéka és az örökös változékonyság belső küzdelme érhető tetten. Minden ember lelkében és magában a Galaktikában.1 A barokk álcázástechnikák, az internetes konspirációk is, olyan szemléletnek kedveznek, amelyek relatívvá ködösítik a morál genealógiáját. Ah!

Maradinak tűnünk, akik megpróbálunk normálisan élni. Csak azon izgulnak egyes öregebb és okosabb barátaink, hogy ne legyen immár kötelező úgy gondolkodni, ahogy nem ildomos. Álmában mindenki ártatlan. De Freud nélkül is gyanítható, hogy az ártatlanságunkba betörő erőszakos momentumok nem véletlenül jelennek meg. Figyelmeztetés minden gondolat. S hogy mi a jelentése a felbukkanó képek költői üzenetének, az később igazolódik.

A nyelv artikulálta világ nem a mi akaratunk és szándékunk alapján működik. Akkor milyen szabadságról beszél bárki? Az ismétlést meg kell kísérelni, élvezni, a monotóniában megtalálni az örömöket. Magyarán: méltósággal viselni azt a fogságot, amit emberré válásunk adott. Most Istent nem kevertem bele, de innen folytatom legközelebb.

(Folyt köv.)



1 Keresztes Balázs: A tudás pompás ingatagsága, Kritika Umberto Eco: Óriások vállán - kötetéről. Élet és Irodalom, 2020. január 10.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-09-03 20:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.