Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Az akusztika égisze alatt – Kiss Fruzsina kiállításához, Liget Galéria

 

 

 

 

Az akusztika égisze alatt

Kiss Fruzsina kiállításához, Liget Galéria

 

Heidegger mondta volt: „A szavak [Worte] nem szók [Wörter] s nem hason-latosak – mint emezek – a vödrökhöz és hordókhoz, amelyekből meglevő tartalmat merítünk. A szavak kutak, amelyeknek utána ás a mondás, könnyen betemethető, ám némelykor hirtelen fel is éledő kutak, melyeket állandóan újra meg kell találnunk és újra kell kiásnunk. A szüntelen ismételt kútra járás nélkül üresek maradnak a vödrök és hordók vagy állott marad a tartalmuk.” (1997) 1

A gesztusok testté lettek. Hangnemmé. Hagyjuk tehát a higanyt. Mondta álmában Harlekin, amikor megmérték a lázát, gyönyörködött l az indigón guruló, ezüst golyócskák futásán. Potyogtak a káosz- atomok. Éles kontúrok a láthatatlan világban. Metszetek, lamellák. A szél sorba rakja az időket. Mint egy elutazás.

Egy molekuláris kútba, a misztérium szájába, egy hús-vér vulkánba hullottak a szavak. Te vagy az egyetlen szilárd tér, mondta a kritikus, s erre támaszkodott, erre az extázisra, sok befogadó lélek, szív. Irigyelték tőle az időtlenség oltalmát, válogattak neki a bolygóközi fuksziák világából, a legfelsőbb bibliotéka regiszterei közül. Hiperbolikus vagy, befűzted a csillagos ég hengerei közé szomjas papírlapod. csillagok csúsztak le a horizontra. A lángoló hélium és hidrogén gömbjei kiformálták az örökkévalóság új alakját, a kézzel foghatóvá lett megfoghatatlant.

A gének Krisztus metaforáiként pulzáltak, mondta a képed előtt Lady Hieroglifa. A karakterek „kereszthelyzetét” és a piranjákat, akik úrvacsorát ittak a beszélő lábujjaiból, lefényképezte az ég. Az önfeledtség és a lét.” Akkor a csörgőóra megszólalt az istállóban. Krisztus születését idézte a parfüm bariton angyala. A metafora birodalmában az idő megfordult és tolatott vissza. Álmodik minket a szöveg. Szólalt meg a történő kötet. Kipihent könyv. Hajból és szőke sörényből szőtt copf. Megújhodás-mintázat. Algebra és vörösbor. A szívbillentyű helyén vörös létra. Absztrakció és murva. Puha de durva.

 

1 Kulcsár Szabó Ernő találta, idézte az Iskolakultúra 2015/ 7-8. számában. Onnan loptam. Tárgyi élvezet vagy történő igazság, Az irodalomértés és - oktatás néhány kérdéséhez.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2023-10-01 20:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.