Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Önazonosságunk nem fikció – Amit a Logosz begombol, abban ott a kigondolt

 

 

 

 

 

Önazonosságunk nem fikció


Amit a Logosz begombol, abban ott a kigondolt

 

Tele vagyok beszéddel; inspirál engem a bennem levő szellem. Íme, bensőm olyan, mint az újbor, amelynek nyílása nincsen; miként az új tömlők, csaknem szétszakad. Szólok tehát, hogy levegőhöz jussak; felnyitom ajkaimat, és felelek.

 

(Jób 32. 18.)

 

A politika történeti létmódja egy tapasztalat, amiben a valóság nagyon ritkán jelenik meg. Legtöbb kinyilatkoztatott beszéd hazugság, megtévesztés és masszív képmutatás. A sajtóközlemények, a manifesztumok mind álruhák, jelmezek és maszkok. A liberális demokrácia hamissága kezdettől fogva az úgynevezett szabadság, szabadosság, káosz, lázadás és hedonizmus jegyében építette ki intézményrendszerét. Amiben a keresztények által tisztelt és alapnak tekintett tízparancsolat háttérbe szorul, a törvény és a lelkiismeret meghal.

Az abortusz, az eutanázia és a homoszexualitás a Biblia alapján súlyos törvénysértések. A kábítószer élvezet, a feleség megcsalása is. Még akkor is, ha ezek csupán lelki fájdalmat okoznak az érintetteknek. Nem értik meg a materialisták, hogy ezt nem az emberek találták ki, hanem a legfelsőbb Lélek gravírozta bele a mindenség atmoszférájába a kezdet kezdetén. Ezek a bűnök a szellemvilágban ugyanolyan következményekkel járnak, mintha az elkövető lopna vagy gyilkolna. Az érintettek sorsán legtöbbször, idővel meglátszik. Még ha Isten nem is szankcionálja rögtön, maga a természet szól az elkövetőnek s az elkövetők életében elkezdenek szaporodni a nehézségek.

Nem véletlen, hogy Európa lelki válságban van. Hatalmas depressziós hullám, és identitásnélküliség söpör végig a szabadelvű rétegek sorsa felett. Nem beszélve a betegségekről és a nemzetek közötti, az eddigieknél is erősebb feszültségekről. A magyarországi választások jelezték, a keresztény értékrend nagyon mély gyökerekkel rendelkezik, túlnyúlik a divatos eszméken, a meta-fikción. Elutasítja az antopocén, poszthumán illúziók tetszetős, tudománytalan mítoszait. Persze, tudjuk, hogy a sötétség birodalma is akar egy szeletet az örökkévaló tortából, s van akiket el tud kábítani, varázsolni meséivel. De ettől még Isten és az egyház marad a Legnagyobb Elbeszélés mellett, ami avulhatatlan és permanensen megújítja bástyáit. De alapelveihez ragaszkodik, még akkor is, ha az Unió, a birodalom elitje morog, ellenáll. A bibliai mindenség mellettünk van, a végtelen tulajdonosa, Aki a vérét adta azokért, aki meggyilkolták, vezeti a naplót a cselekedetekről. Kegyelme működőképes, de korszak-zárásra készül, megfontolásra ajánlja minden nap az evangéliumot. Jézus Krisztus megengedte a prostituáltnak, hogy megkenje a lábát olajjal, és a hajával törölje meg, mert a hölgy megalázta magát és a gondolkodásmódját örökre kicserélte, korrigálta. A farizeusok pedig, akik a terített asztalnál ültek, megvetették ezért. Ez a mostani szituáció makettje.

A pillanatnyi öröm, a bűnök helyett, egy hosszú távú szövetséget ajánl fel az éggel a Messiás. Fontoljuk meg. Magyarország jól választott.

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2022-11-29 20:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.