Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Esszük a szánk beszédét – Ajkaink jó gyümölcse és a következmények

 

 

 

 

Esszük a szánk beszédét

Ajkaink jó gyümölcse és a következmények

Nagyon jól érzékelteti a nyelv, hogy a meggondolatlanság, a végig nem vitt gondolatmenet, az elhamarkodott, indulatból (és érzelmektől vezéreltetve) kimondott szavak nyomot hagynak a sorsunkon. A meggondolatlanság nem gondolat-nélküliség, van benne tartalom, tele van sokszor nem kívánatos hangulatokkal, keserűséggel és rezignációval. Még okosnak is tűnhet a negatív megszólalás mások szemében. „Milyen precízen látja a helyzetet ez a frusztrált ego.” Mondhatná bárki, amikor hallja. Bizony, önsorsrontó bölcsesség ez. Nem felfelé emeli az embert a csüggedt, melankolikus hangnem, hanem lerántja az igénytelen, középszerű átlag szintjére, ahol a rossz előjelek keringenek.

Nem véletlen az a mondás, hogy a sas nem kapkod a legyek után, mert már olyan (természetfeletti) magaslatokban jár, ahol nincsenek is legyek meg szúnyogok. Akik esetleg idegesítenék és elvonnák a figyelmét a magasröptű elmélkedéstől. A lényegre aló koncentrálástól. A sas a felhőket figyeli, a páracseppek intuitív játszadozását. Mi is legyünk magaslati individuumok.

Nem a pozitív beszéd pszichológiai esetét valósítja meg, aki a hittel kimondott szót állítja létszemlélete centrumába. Hisz tisztában kell lennie azzal, hogy a dolog és a mondás elkülönül egymástól. Bár a körülmények nem választódnak el teljesen a mondás műveletétől s azok értelmétől, a nyelv és a világ kompatibilis. Maga a betű és a hang azonban önmagában halott, csak a benne megelevenedő szellem teszi cselekvőképessé a beszédet. A kimondott siker előkészíti a megvalósulás sikerét. Beleviszi a megvalósulásba a reménylett dolgok hite az áhított eseményt. Amiként a Héberekhez írt levél írja a Bibliában. A hit a reménylett dolgok valósága, a nem látottról való meggyőződés.1

Fizetőeszköz a nyelv. Zseton, mondja másik énem. Rajtunk áll, mit vásárolunk be rajta, általa. Jót vagy rosszat. Ha ez ilyen egyszerű lenne, veti ellen a sötétség. De rögtön segítségére siet a hitnek a hosszú távú bizalom. A teremtett szó maga is cselekvőképes, mert Aki létrehívta, az rendelkezik a szavak mögött zajló, feltornyosuló erővel.

Valami ilyesmi történik, amikor becsülettel elfogadjuk, amit a nyelv adni tud. Mondhatjuk Igének, Logosznak a dolgok magját. Amiből kibomlik a jelentés. Az őt körülvevő konnotáció. Áthallás, jelentésárnyalat. S ahogyan megértjük ezt, nem maradunk ugyanazok. A jelentés tapasztalattá válik. (Folyt. köv.)

1 Héberekhez írt levél 11. 1.

 

 

  
  

Megjelent: 2022-02-24 18:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.