Videó

A Fefe Szabó csatorna videója
Keresés a honlapon:


Nem állt meg az élet a Bartók Béla Boulevardon

 

 

Ugyan sorra zártak be a kulturális és vendéglátóhelyek, és riasztó volt látni, hogy a járványveszély miatt sorra zárnak be a kulturális és vendéglátóhelyek, fontos hangsúlyozni, hogy a leállás nem egyenlő a végleges bezárással” – mondta el Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere, aki látta, különleges összefogás alakult a XI. kerületben. A sajátos helyzetben összefogtak ugyanis a Bartók Béla Boulevard kulturális és vendéglátóhelyei – teszi ezt már hozzá Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria vezetője, tulajdonosa és a május 21. és 31. között szerveződő online fesztivál, az ELEVENEDÉST szervező Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke.

A máskor pezsgő Bartók Béla út most üresen hat ugyan, hiszen igen nehéz helyzetbe kerültek Újbuda egyik ékszerdobozának kulturális és vendéglátóhelyei, a zárt kirakatok mögött azonban több új és izgalmas kezdeményezés indult útjára az online térben a közönség kiszolgálására, ami kiéhezett a minőségi szellemi javakra” – folytatta az összefogással kapcsolatban Barabás Richárd, aki szintén alpolgármesterként szolgálja Újbudát.

A járványügyi helyzetben elindult az utcában például az #együttabartókért mozgalom, amit jól jeleznek az utca üzleteinek kirakataiba kihelyezett matricák is. Az egyesület továbbá létrehozott egy szolgáltatási csomagot, amelyben összegyűjtötték, és közösen hirdetik az utca összes működő helyének a sajátos megváltozott körülmények között is fenntartott szolgáltatásait. „Összegyűjtöttük, csokorba szedtük és egyben kiajánlottuk a szolgáltatásokat az újbudai lakosságnak, így az egyes vállalkozásoknak nem egyedül kell megküzdeniük a láthatóságért és a figyelemért” – mondta el az Egyesület elnöke, Faur Zsófi.

A Tranzit Art Café például a hevesaranyosi óvoda számára gyermekjátékokat és ruhákat gyűjt, miközben az Arriba Taqueria mexikói étterem, a Béla Bár és a Kelet Kávézó is házhoz viszi a finomabbnál finomabb ételeket. Egyedi bonbonokat rendelhetünk a Chocofacture-től, a KEG Sörháztól pedig minden pénteken frissen csapolt sört rendelhetünk az otthonunkba. A Pagony Könyvesbolt eladói most online segítenek a vásárlóknak, a Gross Arnold Galériából pedig művészeti kiadványokat rendelhetünk online, miközben a Valentin Optika megrendelhetők például kontaktlencsék, az www.emlekmacko.hu oldalon rendelt egyedi Emlékmackó szájmaszkkal pedig a Kiss Áron Magyar Játék Társaságot támogathatjuk. Elindították továbbá a Helló BBB videósorozatot, ahol a zárva tartó helyek kulisszatitkaiba nyerhetünk bepillantást, így megismerhetjük azokat a személyeket, akik a Bartók hátterében dolgoznak a szórakoztatásunkért.

A Bartók Béla Boulevard igazi szellemi közösséggé nőtte ki magát az elmúlt években, ahol minden tavasszal és ősszel többnapos fesztivál keretében mutatkozik be az utca galériáinak, izgalmas gasztrocsodákat nyújtó éttermeinek, kávézóinak legjava, nem kevés zenei élményt és kulturális csemegét vegyítve a kínálatba. Ugyan idén a szokásos programról le kellett mondani a vírusveszély miatt, a szervezők, azaz a Kulturális Tizenegy Egyesület nem szerette volna a Újbuda kultúrára éhes közönségét az utca galériáinak, éttermeinek, szolgáltatóinak programjai nélkül hagyni, így új köntösben, és a digitális csatornákon keresztül, de ismét közösen szeretnék köszönteni a nyár érkezését az ELEVENEDÉS elnevezésű programmal május 21. és 31. között.

 

Az Elevenedők, azaz az utca kiállítóhelyei, éttermei az új helyzethez alkalmazkodva izgalmas programokkal jelentkeznek, egy barista videójából megtudhatjuk majd, hogyan készítsünk otthon finoman gőzölgő kávékülönlegességet, és a tervek szerint saját konyhánkban állíthatunk össze a Bartók Béla Boulevard séfjeinek, szakácsainak „vezetésével” egyszerű ételeket, süteményeket a különböző csatornákra felkerülő videók segítségével, de virtuális városi séta is indul majd a BUM Bevásárló és Tematikus Utcák jóvoltából, hogy felfedezzük az utca hagyományait és titkait, például Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes kedvenc helyeit, ezzel is pótolva a közös séták élményét.

Lesz a programban még online kiállításmegnyitó, a BBB ArtSpace-ban Átlátszó előszoba címmel nyílik tárlat, amely a helyszínt átvarázsolja egy napra üvegotthonná. Az éttermek, mint az Arriba, a Kelet és a Hadik a konyháik kulisszatitkaiba nyújtanak bepillantást, miután online jógaórán nyújtóztathattuk ki magunkat, vagy éppen egy online tematikus beszélgetésen, felolvasáson, művészeti kérdéseket feszegető kötetlen társalgáson vehettünk részt. Nem maradhatnak el a zenei programok sem: megtudhatjuk, milyen is egy igazi dj, azaz ViBEE saját szettje, és online ad majd koncertet a GuyaChild, a Popgressive, Gelka és a Dynamic Material is a „Bartókról”.

A szervezők elmondták, amint véget ér a vírusveszély, és enyhülnek a szabályozások, visszavárják a látogatókat a tavaly a világ egyik legjobb városnegyedének választott Bartók Béla úton.

 

 

A programról további részletek itt olvashatók: http://www.bartokbelaboulevard.hu

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-05-16 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.