Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Angyal Gyula: Mert Angyalmarika tudja

 

 

 

Mert Angyalmarika tudja

 

Kedves idős nénik és bácsik és köztes állapotúak! Ez az aranyos nyugdíjas néni a fotón az édesanyám özv. Angyal Gyuláné, becenevén "Angyalmarika", egy tavaly nyári bécsi kirándulásán, a Stephansdom-ban. Tudjátok, hol járkál mostanában, koronavírus-járvány idején Angyalmarika? SEHOL!!! Otthon marad és esze ágában sincs feleslegesen kóborolni és naponta vásárolni, főleg nem ül be a BKK-járatoknak a szalaggal lezárt, vezetőtől biztonsági távot tartó részére. Tisztában van vele, hogy a kora miatt ő a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozik, de mellesleg évek óta szed naponta C-vitamint, mint én. Hetente legfeljebb 1-2 alkalommal mozdul ki otthonról, akkor is csak a legfontosabbakat veszi meg, vagy intézi el.


Angyalmarika nem most megy "csak úgy sétálni", mivel felelősséget érez a többi ember iránt is. Angyalmarika nem most megy meglátogatni az idős barátnőit és ismerőseit. Angyalmarika nem most megy kiélni a "majd-én-megmutatom-hogy-nekem-senki-nem parancsol"-dacot. Angyalmarika nem úgy gondolkodik, hogy "Orbán Viktor nekem csak ne mondja meg, hogy maradjak otthon", hanem tudomásul veszi, hogy ez most az ő érdeke és a többi ember érdeke is. Angyalmarika komolyan veszi azt a tudományos alapon meghozott intelmet, hogy OTTHON MARADJON, mivel józan ésszel tudja, hogy ez az ő egészségéért és a többi ember egészségéért is van. Bár Angyalmarikának is vannak már az idősekre jellemző fura gondolatai, de ő ezeket direkt elnyomja, mert azokra az emberekre hallgat, akik tisztán látják a helyzetet. Továbbá Angyalmarika hallgat a fiára (rám) és elfogadja, hogy a fia a járvány lecsengéséig nem fogja meglátogatni. Hiszen bár a fia makkegészséges, de attól még előfordulhat, hogy valakitől utazás közben elkapja és tünetmentes hordozóként Angyalmarikát (és másokat) megfertőzi. Egyszerűen jobb a biztonság most.


Angyalmarika a napi vásárlás helyett elfoglalja magát otthon. Előveszi a korábbi "majd-valamikor-megcsinálom"-kézimunkákat, beszélget a vele együtt lakó lányával, gondozgatja a kertet, dédelgeti Bendzsi kutyát (ennek a több dédelgetésnek Bendzsi nagyon örül), olvasgatja a könyveit, nézi a tévét. Hálás azoknak a fiataloknak, akik inkább otthon maradnak, semmint az időseket veszélyeztessék. Közben pedig figyeli a híreket és azon szörnyülködik, hogy sok idős ember, PONT A LEGINKÁBB VESZÉLYEZTETETT csoport, feleslegesen és felelőtlenül kódorog az utcákon és beül a tömegközlekedési járművek lezárt helyeire.

Angyalmarika nem most járkál feleslegesen közterületen, nem most kirándul, nem most nézeget kirakatokat. Angyalmarika nem hány fittyet a figyelmeztetésekre, sem a többi ember egészségi állapotára. Angyalmarika jót akar magának, a családjának, a barátainak és a többi embernek is. ANGYALMARIKA OTTHON MARAD. LEGYENEK ÖNÖK IS OLYANOK, MINT ANGYALMARIKA! MARADJANAK ÖNÖK IS OTTHON!



  
  

Megjelent: 2020-03-20 12:00:00

 

Angyal Gyula (Budapest, 1979) költő, slammer

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője, a slam poetry rovat vezetője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.