Videó

Az Irodalmi Jelen / Csornyij Dávid videója




Keresés a honlapon:


RIP Gyarmati Hodzsa Gábor (szerk/Bak Rita)

 

 

 

 

RIP Gyarmati Hodzsa Gábor


Gyarmati Hodzsa Gábor (Kép forrása: facebook profilja)

2024. június 22-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Gyarmati Hodzsa Gábor ( 1958-2024) .

Hodzsa rengeteg zenekarban játszott az ír zenétől a török zenén át a blues-ig, de a vers-megzenésítések sem álltak távol tőle,. Ő maga is írt verseket, bár alapjában filozófusként fogalmazta meg saját magát. 

Magáról így írt: 1958-ban születtem Kiskunfélegyházán. A helyi zenei általános iskolába jártam. Nyolcadikos koromig kórustag is voltam, emellett három évig jártam zongoraórára. Ez utóbbi eredményeképp mind a mai meg tudom különböztetni a fehér billentyűket a fehérektől. Bár gyerekként szerettem a klasszikus zenét is - Mozart d-moll zongoraversenyét, Fischer Annie előadásában rongyosra hallgattuk a testvéreimmel - de igazán az akkoriban születő új zenék hoztak lázba. 10-11 éves koromra már „eldőlt”, hogy a gitár lesz a hangszerem.

Az első gitár 15 éves koromban „érkezett a családba”. Zeneiskolai múltamnak hála, autodidaktaként tanultam, próbáltam hallás után lejátszani a dalokat. Elsősorban rock-rajongó voltam, de ekkoriban két olyan magyar LP is megjelent, ami jelentős hatással volt zenei gondolkodásomra: a Sebő együttes és a Kaláka együttes bemutatkozó lemezei. Ez a két nagyszerű lemez megnyitott számomra egy utat az akusztikus zenék irányába. A Kaláka-lemez inspirációjára, mint annyian, én is rávetettem magam a zenészek elől riadtan menekülő versekre. Később saját szövegű dalokat kezdtem írni.

1982 óta élek Budapesten. A nyolcvanas években inkább csak magamnak, hobbiból zenéltem. Közben természetesen ismerkedtem más hangszerekkel is (mandolin, koboz stb. ). A kilencvenes években közeli kapcsolatba kerültem az ír-skót zenével. Több, ír zenét játszó zenekarban is játszottam ill. játszom (Greenfields, Gábos Barna Trió, Írka-fÍrka, Éirí, GráDics). A balkáni ill. mediterrán zenékkel közelebbi kapcsolatba a török zenét játszó Arasinda és a görög zenét játszó, sajnos rövid életű Evros zenekarban kerültem. A Nevetek zenekarhoz 2020-ban csatlakoztam gitárosként.

 

Emlékezzünk közösen Gyarmati Hodzsa Gáborra

Mindenkit szeretettel várunk, aki gyertyát gyújtana Gábor emlékére, aki egy versét olvasná fel, aki egy kedves emléket osztana meg velünk, aki hangszerrel emlékezne a mi örömünkre.

(1) Gyarmathy Hodzsa Gáborra emlékezünk a Nyitott Műhelyben | Facebook

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-07-03 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.