Videó

A tegnap.ma videója




Keresés a honlapon:


Kerámiaművészek veszik birtokba Szentendre sétálóutcáját – Keramikusok Hétvégéje a szentendrei Dumtsa Kézműves Kirakodón (Takács Erzsébet / SZKE)

 

 

 

 

Kerámiaművészek veszik birtokba Szentendre sétálóutcáját

Keramikusok Hétvégéje a szentendrei Dumtsa Kézműves Kirakodón

 

 


Dumtsa Kézműves Kirakodó (Kép / Forrás: TDM)

 

Ékszereket, használati kerámiákat és csodaszép dísztárgyakat is vásárolhatunk a Szentendrei Keramikusok Egyesülete művészeinek köszönhetően, akik 2024. június 15-16-án a Dumtsa Kézműves Kirakodón kínálják egyedi alkotásaikat. A Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. által szervezett vásár szombaton és vasárnap is 10-től 18-ig várja a látogatókat.

 

A kerámiák sokszínűségével találkozhatunk a programon, ahol például megvásárolhatjuk Lantos Judit porcelán ékszereit, tálalóeszközeit, lakberendezési tárgyait, Ábrahám Anna Aniu ékszer néven pedig színes mázakkal különlegessé tett kicsi kerámiákkal, porcelán állatfigurákkal érkezik a Dumtsa Kézműves Kirakodóra. A Newsee Store Galéria-Kávézó-Teázó két keramikusának termékei között kőedényeket, használati kerámiákat találunk, amelyek főleg kávézáshoz és teázáshoz készülnek, Hidvégi Petra a gasztronómia és a virágok világa által inspirált iparművészeti munkáit ismerhetjük meg.

Annyi ága, hagyománya, lehetősége van ennek a szakmának, hogy az ember sohasem mondhatja, hogy már kitanulta” – mondta el Gálffy Ildikó, aki az egyesület tagjaként szintén részt vesz a programon. „Az alkotás folyamatában mindig fontosnak érzem, hogy a kezem alól kikerülő tárgy időtálló és reményeim szerint értékálló is legyen, amit az emberek megőriznek hosszú távon is - van, amit több évtizede vett tőlem a gazdája és azóta is kedvenc használati tárgya. Azt gondolom, kicsit az eldobható kultúra ellentéte ez, mert a kerámia akár évszázadokat is túlélhet, ezért nagy felelősség is, mit adunk ki a kezeink közül” – tette hozzá a művész, akitől a kis színes csészéket, lámpásokat vásárolják a leglelkesebben az érdeklődők.

A Szentendrei Keramikusok Egyesületét 2006-ban alapították meg helyi művészek. A szakmai közösség az elmúlt szűk húsz évben kiállításokat rendezett Szentendrén a Művészetmalomban és a Barcsay Galériában, Leányfalun, Pécsett és Budapesten a Zikkurat Galériában, valamint aktívan részt vett a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiváljain is. Az egyesület 2023-ban új tagokkal bővült, jelenleg 22 főből áll.


SZKE csoportkép (Kép / Forrás: TDM)

Kiállító művészek június 15-16-án: Ábrahám Anna, Belá Krisztina (Regentag Galéria), Borsódy Eszter, Bula Gábor, Gálffy Ildikó, Hidvégi Petra, Illés László, Kaiser Fanni, Kóczián Csaba, Lantos Judit, Leel-Őssy Enikő, Maholányi Gabriella, M. Szabó Anikó, Nemes Tímea, Rencz Mariann (Szilágyi Kerámia), Szente Krisztina

 

Az évek óta megrendezett vásár idén is húsvétkor debütált a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. szervezésében, és egészen október közepéig kínálja hétvégente művészek alkotásait a Szentendrére látogatóknak, akik az ezerarcú városban szerzett élményeik mellett kézműves és iparművészeti termékekkel szeretnének hazatérni.

A kézműves vásár elnevezése Dumtsa Jenő előtt tiszteleg: Szentendre első és máig legnagyobb hatású városvezetőjét 1872. április 9-én választották polgármesternek.

 

A szervezők a változás jogát fenntartják.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-06-06 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.