Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Kecskeméti Kálmán: Otthon Mozi – Józsefváros, Beniczky utca

 

 

 

 

Otthon Mozi

Józsefváros, Beniczky utca

 

 
Otthon Mozi, Józsefváros, Beniczky utca
Kép forrása: Kecskeméti Kálmán

Nem volt ilyen lepusztult a mozi és a ház, amint a képen látszik. Sőt nagyon modern épület volt ez csak a bauxitbeton körüli hisztéria pusztította el majdnem az egész utcát a házzal és a mozival.,

Az Otthon Mozi volt második otthonom 13-14 éves koromban. Mezei György osztálytársam nagyon szép betűket tudott rajzolni. Ezért a mozi vezető-gépésze megbízta, hogy az utcai plakátra rajzolja fel a műsor címét. Ezért cserébe ingyen mozijegyet kapott és gyakran vitt magával, mint legjobb barátját. Így ha valamilyen oknál fogva akadályozva volt a rajzolásban, rám hárult ez a feladat. Bár én nem rajzoltam olyan szépen a betűket, de színesebb ábrákkal díszítettem a műsor plakátokat. Sokszor fotók alapján festettem jeleneteket a játszott filmekből. Nagyon érdekelt a vetítés, hiszen volt otthon egy laterna magical nevű vetítőgépem. Látva az érdeklődésemet Kerekes bácsi, a mozigépész elhatározta, hogy megtanít mindkettőnket vetíteni. Ő maga ugyanis szívesebben töltötte idejét a Koszorú utca sarkán lévő kocsmában.

Nos a tanulás könnyen ment, mert mindkettőnket érdekelt és fontosnak éreztúk így magunkat. Hiszen ha valamit rosszul csináltunk, a nézőtéren azonnal füttykoncert jelezte, hogy nincs kép vagy hang. A korabeli vetítőgépek ívfénnyel működtek, amit két szénrúd izzításával értek el. Ha a szénrudak leégtek, összébb kellett tekerni őket, mert enélkül nem volt fény és se kép, se hang.

Az otthon mozi úgynevezett csöngetős mozi volt, ami azt jelentette, hogy a film vége előtt csengetéssel kellett jelezni, hogy nemsokára felkapcsolják a villanyt. A sötétben erkölcstelenül viselkedő párok igazítsák meg a ruházatukat.

Időnként a híradó és a nagyfilm vetítése közötti szünetben artista műsor volt. Ilyenkor a jegyárak 50 fillérrel emelkedtek. Az artista műsorok félelmetesen gyengék voltak, Kiöregedett artisták szánalmas produkciói. Rendszerint nem kapták el a feléjük dobott buzogányokat, egyensúlyozás közben leestek erről-arról stb. A közönség ilyenkor fütyült és megkövetelte, hogy ismételjék meg a produkciót.

Egy nagyjáték film általában négy tekercs film volt. Volt, hogy több mozi vetítette a filmet és csak egy kópia volt a filmből. Ezért összehangolva kellett vetíteni. Sokszor motoros futár hozta a következő tekercset. Azt be kellet fűzni a gépbe, beállítani a hangsávot és a kellő pillanatban a két gép között váltani a képet. A levetített tekercset visszatekerni és a motoros már vitte is egy harmadik moziba. Elég kockázatos volt ez, hiszen ha késett a következő tekercs, akkor szünetet kellett tartani, amit fújjolás és fütyülés kísért. Szerencsére ez ritkán fordult elő. Precízen meg volt szervezve a műsorok összehangolása.

 

 

  
  

Megjelent: 2024-01-15 20:00:00

 

Kecskeméti Kálmán (Budapest, 1942) fotóművész, festő, grafikus

 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.