Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója
Keresés a honlapon:


New Kids on the Wall - Resident Art Fair 2023 kortárs képzőművészeti vásár a Resident Art galériában

 

 

 

 

New Kids on the Wall - Resident Art Fair 2023

kortárs képzőművészeti vásár a Resident Art galériában 

 

2023. december 14-22. nyitva: hétköznap 12:00-19:00, hétvégén 10:00-18:00 

Cím: 1085 Budapest, Horánszky u. 5. I. emelet

 

 

A kilencvenes évek első fiúzenekarának nevét kissé átalakítva, az új srácok ezúttal nem a környéken, hanem a falakon lesznek láthatók decemberben a Resident Art Galériában. 

 

Helyesebben persze inkább az új srácok új művei. A 2018-ban debütált Resident Art Fair kortárs képzőművészeti vásárt immár kilencedik alkalommal rendezik meg. Ahogy arra a vásár címe is utal, a kurátorok, Bánki Ákos és Schneller János ezúttal a pályakezdő képzőművészekre helyezték a hangsúlyt. A rendszeresen kiállító művészek mellé majd 40 új kiállítót hívtak meg, akik nagy része még soha nem szerepelt képzőművészeti vásáron, sőt legtöbbjük most mutatkozik be a kortárs műkereskedelmi piacon, azaz épphogy csak elkezdte művészi pályafutását. A vásár lehetőséget teremt a fiatalok számára a bemutatkozásraés műveik értékesítésére is.

 

Bánki és Schneller, ahogy a korábbi években, ezúttal is bátran válogattak az újonnan felfedezett alkotók műveiből, így a katalógus az igazi felfedezés örömét tartogatja az érdeklődőknek. „Vásáraink a felfedezésről, a bemutatkozásról és egy új művészetkedvelő és művészetfogyasztó réteg megszólításáról szólnak. Számos pályakezdő tehetséget fedeztünk fel az elmúlt öt évben, akik nálunk debütáltak, majd értékesítették első műalkotásukat, közülük mára többen fontos résztvevői a kortárs művészeti szcénának. Másfelől sok fiatal művészetkedvelő nálunk vásárolta meg első műalkotását. Erre vagyunk a legbüszkébbek” – vallják a kurátorok.

 

A kétszázötven oldalas online katalógusban, az elmúlt évekkel ellentétben, idén egyértelműen a figuratív tendenciák szerepelnek nagyobb számban, bár sok esetben az absztrakció és a figurativitás nem választható egyértelműen szét a vásznakon. A groteszk figurák, a street art világából örökölt látásmód és a bizarr képi világok mellett sokan reflektálnak a digitális képalkotás technikai újításainak vizuális jelenségeire, míg mások előszeretettel használják a művészettörténet ismerős irányzatainak látásmódját. Sok műre jellemző az erőteljes, olykor harsány színek használata, a fragmentáltság, a kollázsszerű kompozíció és az intervizuálitáserőteljes jelenléte. Összhatásában a katalógus nagyon sokszínű válogatás, amelyet a leginkább a felfedezés merészsége és a kvalitásérzék jellemez. A kiállítás a Resident Art Horánszky utcai galériájában látható december 14-től 22-ig, ahol a mintegy 250 mű mindegyike élőben is megtekinthető. „A katalógus csak ízelítő, a képeket élőben is látni kell ahhoz, hogy tényleg megszólítsanak” – mondják a kurátorok. 

Hogy miből, illetve kiből lesz a cserebogár, azt most még nehéz lenne megmondani. A kurátorok szerint legjobban akkor járunk el, ha a szemünkre és a szívünkre egyszerre hallgatunk, azaz mindenképpen olyan képet választunk magunknak, amelyik nemcsak elsőre fog meg, hanem hosszabb távon is elképzelhetőnek tartjuk az együttélést vele.

 

Hogy kinek szól a vásár? Mindazoknak, akik szeretnének bepillantást nyerni a kortárs festészet világába, és bő merítést látni a fiatal, feltörekvő generáció művészetéből. Mindazoknak, akik szeretnének kapcsolatba kerülni a kortárs művészettel. Mindazoknak, akik tucatposzterek helyett eredeti, mai műalkotásokkal szeretnének együtt élni, vagy egy eredeti, életre szóló karácsonyi élményt szeretnének ajándékozni. „Szokták mondani, hogy művészet nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes. Mi is ezt valljuk. Szeretnénk elérni, és teszünk is érte, hogy Magyarországon, a zene és az irodalom mellett a képzőművészetnek is széles társadalmi bázisa alakuljon ki” – mondja Bánki és Schneller.

 

New Kids on the Wall – Resident Art Fair 2023 – kortárs képzőművészeti vásár a Resident Art galériában(1085 Budapest, Horánszky utca 5. I. emelet) 2023. december 14-től 22-ig, hétköznap: 12–19 óráig, hétvégén 10–18 óráig tekinthető meg. 

 

Online lapozható >> katalógus

 

A képzőművészeti katalógus >> letölthető pdf változata

 

Bővebb információ: hello@residentart.com

 

residentart.com

  
  

Megjelent: 2023-12-05 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.