Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Dunai Andrea: Kun Adrienn alkotásai a Varázskör c. kiállításon

 

 

 

Kun Adrienn alkotásai a Varázskör c. kiállításon

 

Minden jó emberi kapcsolat, legyen az család, barátság, férj-feleség, gyermekeinkhez fűződő kötelék, ami jól működik, az mind-mind varázskör. Ezt a varázskört a szeretet tartja össze. Ebbe varázskörbe tartozunk mi is, akik készítettük a kiállítást, és ti is, akik eljöttetek, családtagok, barátok, ismerősök, Ti is hozzátartoztok ehhez a varázskörhöz.” – fogalmazott Zsigár Cecília textilművész a kiállításmegnyitó beszédében.

 

F. Dobi Ágnes szobrász és festőművész, Fekete Géza Dezső szobrászművész, Kun Adrienn polihisztor és Zsigár Cecília textilművész alkotásaiból nyílt kiállítás május 22-én, Varázskör címmel.

 

Zsigár Cecília lánya, Kun Adrienn a pandémia bezártsága idején kezdett el festeni, ezeket a festményeit különböző internetes felületekre tette fel, így hívták meg őt Londonba és Leedsbe galériákba, kiállításra. Festményeiből, rajzaiból és fotóiból láthatunk kiállítást a budapesti Kóka Ferenc Galériában június 3-ig. A tárlaton saját illusztrációival ellátott első könyvét is bemutatták, amit a szerző, sajnos, már nem befejezhetett be. A megnyitón egy saját maga által írt és énekelt dalt is hallhatott a közönség. Sokrétű alkotói tevékenységét, kivételes tehetségét mutatja meg ez a kiállítás, és tovább őrzik őt szívükben mindazok, akik ismerték, szerették, és azokban is, akik most találkoznak először alkotásaival.

 

Kun Adrienn /Budapest, 1981. május 18.- Bradford, Uk. 2022. május 24./ 16 évig élt Angliában. Kelta hagyományok által inspirálva vette fel Rienneil Rosewater nevet. Ezen a néven publikálta művészi tevékenységeit, írásait. A rajzait öko-pop art stílusban készítette, amit átitat a rá jellemző irónia. A pop art a 20. század művészeti irányzata. Az 1950-es években Angliában kezdtek pop art stílusban alkotni. Merész anyag és színhasználat jellemzi ezt a stílusirányzatot. Ha pop art, akkor Andy Walhol Marlyn Monroe- ról készült sorozata juthat eszünkbe. Számos irányzata van: pl. kinetika, optikai művészet, stb. Az öko-művészet olyan alkotási forma, ami aggódik a rnyezetéért. Adrienn ezt tudatosan, úgy építette be munkáiba, hogy kiselejtezett papírokra, papundeklire, szétszedett dobozokra festett. Mások által kidobott képkeretekbe helyezi képeit. Ezért van, hogy minden képe, rajza más-más méretű. A pop artot és az öko-művészet irányelvét szem előtt tartva festette meg alkotásait. Így alakított ki egy rá jellemző stílust, ironikus megfogalmazással. Élénk, erőteljes színeket, színes mintákat használ, melyek tükrözik az őt körül vevő világról alkotott optimista nézetét. Szeretettel rajzolta meg a tudor ház női alakjait. A tudorház és az anglikán egyház templomablakainak szimbolikáját tanulmányozta, és ezt inspirációs alapnak használta. De macskát és egyéb állatokat is szívesen festett saját stílusában. Formavilága egyszerű, szinte piktogram-szerű.

 

Egyszer ezt írtam magamról: Életgyöngyeim most fűződnek fel egy gyönyörű lánccá, van köztük fényes, ragyogó és matt is. Most úgy érzem, ez a gyönyörű lánc elszakadt, és a legragyogóbb gyöngy elgurult, és hiába nyúlok utána, egyre messzebbre gurul.” /Zsigár Cecília/

 

       

  
  

Megjelent: 2023-05-28 14:00:00

 

Dunai Andrea (Szekszárd, 1970)

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztőségi titkára, a Rendezvények rovat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.