Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Nádas-ünnepnapok a Három Hollóban. A forradalom emlékezete Nádas Péter műveiben – Bak Rita beszámolója

 

 

 

 

Nádas-ünnepnapok a Három Hollóban

Radnóti Sándorral, Bán Zsófiával és Csordás Gáborral Szegő János beszélgetett Nádas Péter művei alapján 2022. október 23-án a Három Hollóban. Felolvasott: Nagy Zsolt, színművész.

 

Nádas Péter október 14-én lett 80 éves, az írót számos irodalmi eseményen köszöntötték.  Az ünneplés azonban nem ért még véget: a Három Holló Nádas-ünnepnapok néven programsorozatot szervezett, melynek keretein belül október 14-23. között sokszínű program várta az érdeklődőket.1


Október 23-ra emlékezve különleges irodalmi esten vehettünk részt a Három Hollóban.

Nádas Péter október 23-ai forradalomhoz fűződő írásrészleteit hallhattuk Nagy Zsolt színművész előadásában, az elhangzott szövegeket kommentálta Radnóti Sándor, Bán Zsófia és Csordás Gábor, több Nádas Péter könyv szerkesztője.

 

Radnóti Sándor szerint fontos a tömeg és a tömeghez való viszonyulás Nádas írásaiban, vajon az egyén hasonul-e a tömeg elvárásaihoz, vagy megőrzi egyéniségét, amennyiben ez egyáltalán lehetséges. A gondolkodó szerint a Rákosi- illetve Kádár- korszakban nem igazán lehetett kimondani a véleményünket, eltérni a tömegtől, mert ez retorziókkal járt.

Mészáros Canetti Tömeg és hatalom című könyvét említi, melyben az író többek között azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a tömegek hogyan és miért engedelmeskednek az uralkodók hatalmának.

 

Az esten Nádas Péter: Emlékiratok könyve, Párhuzamos történetek, valamint Világló részletek című könyvéből hangzanak el részletek.

 

Az Emlékiratok könyvében nagyon nagy elfojtátsok feltörését tapasztalhatjuk. A túlélés ösztöne hajt mindenkit.

Balassa ironikus nagyregénynek nevezte az Emlékiratok könyvét, Mészáros nem ért egyet azzal, hogy Nádas ironikus lenne, szerinte egyáltalán nem az.

Bán Zsófia szerinte az Emlékiratok könyve nagy elbeszélés, míg a Párhuzamos történetekre posztomodern szövegként tekint. A két mű közötti ellentétetet James Joyce két művével hasonlítja össze: Az Ulysses-szel és a Finnigan's Wake-kel, ahol a Finnigan's Wake-t tekinti posztmodern szövegnek.

Csordás Gábor nem ért egyet ezzel a párhuzammal. A három alkotó felveti, vajon Május elsejéről íródtak-e szépirodalmi művek, Bán Zsófia csak Krusovszky: Akik már nem leszünk soha.. című könyvét tudja megemlíteni, ahol van szó május elsejéről.

A Világló részletek (2017)- ből való felolvasás után Radnóti Sándor beszél a konformitás és opportunizmus közötti összefüggésről. A Világló részletekben Nádas gondolkodói énje kerül előtérbe, Mészáros szerint ez sokkal kevésbe erős, mint szépírói stílusa. Nádas gondolkodása fekete-fehér, gondolatai durván elnagyoltak, ezzel szemben szépírói stílusa kifinomult.

 

A könyv utolsó mondata: Nagyon sajnálom. Akár az életre is vonatkozhat.

 

Bak Rita

 

 

 

1 Átemelve a litera.hu programajánlójából (Szerk.)

 

 

  
  

Megjelent: 2022-11-09 20:00:00

 

Bak Rita (1974, Budapest) költő

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.