Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Brünn idén Jan Skácel ( 1922-1989) morva költő születésének századik évfordulójára emlékezik (Bak Rita)

 

 

 

 

Brünn idén Jan Skácel ( 1922-1989)  morva költő születésének századik évfordulójára emlékezik

 

 

Jan Skácel költő, számos verseskötet, gyermekversek szerzője. A morva költőről 2022- ben tematikus rendezvényeken emlékeznek meg Brünnben.

Az első megemlékezés Skácel születésének évfordulóján, február 7-én volt. 

A Morva Könyvtárban Jan Skácel verseit állitották ki. A könyvtárba belépve a látogatók egy stilizált könyvborítón sétálnak át, szimbolikus módon belépve a könyvbe. Az emeleten a könyv kinagyított lapjait találják Skácel verseivel installáció, grafika és könyv formátumban.

" Skácel az egyik legjelentősebb költőnk, nemcsak mint klasszikus, hanem olyasvalaki, akinek a versei még most is hatnak. " – mondta Tomás Kubíček, a Morva Könyvtár igazgatója. – " 42 hírességet kerestünk meg a projektünkkel és megkértük őket, hogy válasszák ki egy- egy kedvenc Skácel versüket. Ez örömteli felkérés volt számukra.

A Morva Könyvtárban bemutatták a "Jan Skácel keresése" című dokumentumfilm előzetesét is. 

A jubileum a Kísérleti Színház Pinceszínpadának zenés- verses estjével zárult.

" Örülök, hogy sikerült egy ilyen rendezvénysorozatot összehoznunk az idén Jan Skácelre emlékezve." – mondta Miroslav Oščatka, a Kísérleti Színházi Központ igazgatója.

" Jan Skátel olyan költő volt, aki sok emberhez szólt. Nagyon örülök, hogy emlékestet rendezhettünk a tiszteletére. Hiszem, hogy az emberek eljönnek a színházunkba, hogy megemlékezzenek róla."

Forrás: Brno Daily

 

 Bak Rita

 

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2022-02-24 14:00:00

 

Bak Rita (1974, Budapest) költő

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.