Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Várnagy Márta: Drága Lóránt!

 

 


Kabdebó Lóránt (1936-2022)

 

Drága Lóránt!

 

Kezdhetném azzal is, falba léptem, amikor meghallottam a halálhíred. Annyi mindennel kezdhetném. Bénult vagyok. Mérlegelem a szavak súlyát, próbálgatom erejüket, aurájukat, jelentésük többrétűségét, végeredményben azt, hogy a szavak a lehető legszikárabb használatban hogyan hangzanak, és mit hordoznak.

Kabdebó Lóránt meghalt.

Nem tudom, mit hordoznak ezek a szavak. Felfoghatatlan, mint minden halál. Képtelen vagyok különbékét kötni a haláloddal Lehetséges, hogy nem vagy már, te, akinek módszere a beszélgetés volt? Hiszen itt van velem a hangod, polcaimon a könyveid, elérhetők a cikkeid, őrzöm töméntelen fotódat. Nemrégen még a nappalimban ültél, bár itt is inkább fel-alá járkáltál, és meséltél, főleg Szabó Lőrincről, de közel hoztad mind a nagyokat. A privát beszélgetéseink is egyetemi előadások voltak, egyetemünk maradsz! És jaj, és most már mindörökké!

Emlékszem egyik előadásodra. A katedráig fáradtnak tűnő kisemberként ballagtál át a termen, kicsit görnyedten, majdnem elesetten, azután a fenn a katedrán a szemem láttára mintha elvarázsoltak volna. Beszélni kezdtél, hirtelen évtizedekkel fiatalabb lettél, és hangodra ajtót nyitott a fal!

Pár nappal ezelőtt a titokról magyaráztál, mintha már értenéd a költő szavait, mintha már tudnád, mit akart mondani, mintha már felnőttél volna hozzá!

Leírom a titkot, ezt az érthetetlen mondatot: az irodalomtörténet egyik legjelentősebb alakja távozott tegnap, 2022. január 24-én hajnalban. Kabdebó Lórántnak hívták. Amíg élt, nem kapta meg az őt megillető elismerést. Így van ez minálunk, így van ez mifelénk!

Most már kétségtelen: te nőttél a legnagyobbra, mert hiszem, téged két kezével egyszerre tart az isten!

Drága Lóránt, téblábolok a sorok között. Ügyetlen vagyok, nem tudok mit kezdeni a hiányoddal. Maradj velem, mert beesteledett!

 

 

  
  

Megjelent: 2022-01-25 16:00:00

 

Várnagy Márta (Szeged)

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.