Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Meseország mindenkié

 

 

 

 

 

Meseország mindenkié



Néhány napja megjelent a Labrisz Egyesület pályázatára beküldött mesékből a Meseország mindenkié c. antológia. A könyvben ismert klasszikus mesék, meseregények, mítoszok és népmesék átiratai szerepelnek, hol archaikus, hol modern környezetben, de minden esetben olyan hősökkel, akik a mai magyar társadalmi normák szempontjából peremre szorított helyzetben vannak. A kötetbe olyan történeteket gyűjtöttek össze, amelyek a világ sokszínűségét ünneplik, vagy a sztereotípiákat elkerülve megmutatják, milyen a kisebbségekhez tartozók élete. Így került be az antológiába meleg Hamupipőke, roma Pöttöm Panna, sárkányölő pincérlány, háromfülű nyúl, a mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősök, illetve sok más izgalmas szereplő. A Nagy Boldizsár szerkesztette kötet 17 mesét tartalmaz, amelyből nyolcat kezdő vagy kevéssé ismert szerzők írtak, kilencet pedig ismert alkotók: Csehy Zoltán, Finy Petra, Gimesi Dóra, Kertész Edina, Kiss Judit Ágnes, Lakatos István, Molnár Krisztina Rita, Ruff Orsolya és Tompa Andrea. Az illusztrációkat Bölecz Lilla készítette, a hátsó borítón Gyurkó Szilvia és Bódis Kriszta ajánlója szerepel.

A mesekönyvhöz az Emberi Jogi Nevelők Hálózata (EJHA) pedagógusai készítettek óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek szóló foglalkozásterveket, amelyek letölthetőek az EJHA és a Labrisz honlapjáról is:

https://labrisz.hu/irodalmi_rovat/labrisz-konyvek/meseorszag_mindenkie

A kötet kapható az Írók Boltjában, a Pagony könyvesboltokban és online shopban, a Massolit könyvesbolt és kávézóban, a Líra és a Book24 online könyváruházakban.

A könyv nyilvános (élő vagy online) bemutatója október 17-én 14 órakor lesz.















 

 

 

 

 







 



 

  
  

Megjelent: 2020-09-26 14:45:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.